GGD stopt met testen op chlamydia bij mensen zonder klachten

Jarenlang bestond een soa-onderzoek bij de GGD standaard uit testen op hiv, gonorroe, syfilis en chlamydia. Onlangs werd al stilletjes gestopt met het testen op chlamydia in de keel, en vanaf begin volgend jaar wordt er überhaupt niet meer op chlamydia getest als je geen symptomen hebt. “De angst voor chlamydia is voor een groot deel ongegrond.”

Chlamydia verdwijnt meestal vanzelf zonder schadelijke gevolgen, en het testen en behandelen van chlamydia zonder symptomen draagt niet effectief bij aan de gezondheid, blijkt uit nieuwe wetenschappelijke inzichten. Vanaf januari 2025 wordt daarom bij de soa-poli's van de GGD niet meer standaard getest op chlamydia bij mensen zonder klachten. Dit nieuwe beleid voorkomt overbehandeling en helpt antibiotica-resistentie tegen te gaan.

“We testen en behandelen chlamydia pas sinds de jaren 90 als een soa”, legt Mark van den Elshout, medisch coördinator bij GGD regio Utrecht uit. “Destijds dachten we dat chlamydia veel meer schade veroorzaakt dan het eigenlijk blijkt te doen. Chlamydia valt je lichaam veel minder aan dan gonorroe dat doet. Ook verhalen van onvruchtbaarheid door chlamydia blijken genuanceerder te liggen dan aanvankelijk gedacht. Jongens die weleens chlamydia én gonorroe in hun plasbuis hebben gehad, kennen het verschil: gonorroe geeft meer pijnklachten en pus, terwijl je van chlamydia vaak weinig merkt. Bij personen met een penis heeft chlamydia nooit echt gevaarlijke consequenties, en je lichaam ruimt het zelf op.”

Sommige infecties, zoals een keelontsteking of chlamydia gaan in de meeste gevallen vanzelf weer weg: meestal verkort antibiotica in dat geval alleen de duur van de infectie. Bij routinematig of incorrect gebruik van antibiotica kan resistentie optreden. Dat kan ervoor zorgen dat bepaalde bacteriën niet meer goed met antibiotica te behandelen zijn, met alle gevolgen voor de volksgezondheid van dien. Van den Elshout: “Als je twee keer per jaar gaat testen en dan eventueel behandelt als je iets hebt, dan geef je ook nog eens je lichaam de kans om het zelf eerst op te ruimen. Dat is een gezondere manier om met infecties om te gaan.”

“Dat de GGD'en stoppen met testen op chlamydia als er geen symptomen zijn, is heel goed nieuws” vult Hanna Bos, arts Maatschappij & Gezondheid bij Soa Aids Nederland aan. “Bij Soa Aids Nederland vinden we het belangrijk om iedereen goed te informeren en de laatste wetenschappelijke inzichten te volgen. Veel mensen zijn jarenlang bang geweest voor de negatieve gevolgen van deze soa. Deze nieuwe inzichten laten dus ook zien dat die angst voor een groot deel ongegrond is. Het is belangrijk om mensen niet onnodig bang te maken.”

Powered by Labrador CMS