grindr

Grindr-mishandelingen in Brussel en Almere: wees gewaarschuwd!

word je slachtoffer van geweld? Altijd melden!

Leestijd: 2 min

De politie in Almere heeft opnieuw een minderjarige jongen aangehouden voor meerdere mishandelingen van homoseksuele mannen. De jongens spraken via Grindr af met de slachtoffers, om ze vervolgens te beroven. In Brussel vond er zelfs een incident plaats met dodelijke afloop. Daarom een oproep: wees altijd op je hoede met dating-apps.

De Vlaamse krant HLN.be meldde eind vorige week dat een 57-jarige man is doodgeschoten bij een overval in zijn huis. Zijn zoon was via Grindr in een hinderlaag gelokt: wat een normale date had moeten zijn, werd plots een overval nadat Spaanstalige gemaskerde criminelen geld van hem eisten. Nadat zijn vader afkwam op het tumult, is hij doodgeschoten. Zijn vrouw en zoon zijn met een kogel in de arm afgevoerd naar het ziekenhuis.

in de val gelokt 

In Almere is eind vorige week een vierde minderjarige jongen aangehouden voor het plegen van meerdere mishandelingen van homoseksuele mannen. Aanleiding was de overval op een man in een bos aan de rand van Almere, eind juni. Een groep jongens had hem via Grindr naar die plek gelokt. 

Nadat de man aangifte had gedaan, wist de politie drie jongens op te pakken. Tijdens het onderzoek ontstond het vermoeden dat de drie meer slachtoffers hebben gemaakt. Ook kwam op 27 augustus een vierde verdachte in beeld: een jongen van 15 jaar.

wees voorzichtig! 

Grindr waarschuwt zijn gebruikers nu voor geweld. “Wees voorzichtig! Gewelddadige en homofobe valstrikken zijn gerapporteerd in Brussel”, staat te lezen in de app. VRT.be sprak met betrokkenen bij de organisatie The Rainbowhouse in Brussel, die een meldpunt heeft opgericht om geweld via dating-apps te rapporteren. 

Alleen al dit jaar kwamen er 48 meldingen binnen, waarvan 12 in de maand augustus. Aan de ene kant melden mensen zich sneller dan vroeger, omdat er minder schroom bestaat om zo’n melding te doen dan vroeger. Tegelijkertijd is het heel eenvoudig om een profiel aan te maken waardoor kwaadwillenden anoniem hun slag kunnen slaan.

waar moet je op letten? 

Aurélie Gilen is doctoraatsonderzoeker aan de Universiteit Antwerpen met een focus op online geweld en geweld op kwetsbare groepen. Zij heeft een aantal adviezen voor Grindr-gebruikers: “Probeer poolshoogte te krijgen van de persoon met wie je praat. Deel ook niet meteen je persoonlijke gegevens zoals je naam of je woonplaats. En probeer de eerste keren af te spreken op een publieke plek, waar ook voldoende andere mensen aanwezig zijn. Zo creëer je voor jezelf een veilig gevoel, en neemt het gevoel voor de andere persoon met slechte bedoeling af om gewelddadige daden te stellen.”

meld geweld

Word je tóch slachtoffer van geweld? Altijd melden! Lees ook onze tips voor het doen van aangifte.

Powered by Labrador CMS