pillow talk
Gyor Moore: “Als jij over mijn grenzen moet gaan om plezier te hebben, dan is er iets mis met jou, niet met mij”
Designactivist Gyor Moore vertelt over zijn (gebrekkige) seksuele voorlichting en wat hem helpt bij een geil en gelukkig seksleven.
“Op social media ben ik een open boek. Ik post over bijna alles, van mijn mentale gezondheid tot mijn prikkelbare darm syndroom. Maar bij praten over seks voel ik me nog altijd een beetje oncomfortabel. Plots ben ik dan bang dat mijn familie meekijkt en wat zij ervan vinden. Jammer, want ik vind praten over seks stiekem juist heel leuk.”
Let’s Not Talk About Sex
“Die schroom om over seks te praten komt grotendeels doordat ik het onderwerp lang associeerde met een geheim; mijn homoseksualiteit. Toen ik nog in de kast zat, wilde ik praten over seks zoveel mogelijk vermijden, omdat ik bang was dat mensen me zouden vragen op wie ik val.”
Bangmakerij
“Seksuele voorlichting op school ging niet veel verder dan de klassieker met het condoom en de banaan. Ik herinner me dat er kort iets werd gezegd over homo’s en hoe die het in de kont deden. Ik was als de dood dat mensen mij aan zouden kijken. We werden vooral bang gemaakt voor seks. ‘Pas op voor aids’, kregen we te horen. En: ‘Een meisje kan al zwanger worden van voorvocht’. Can’t relate, dacht ik dan. Ik had graag meer willen horen over de leuke kanten. Wat voor mij ook ontbrak was het hele verhaal over consent en grenzen aangeven.”
Niet perfect
“Een deel van mijn seksuele educatie haalde ik uit pornografie. Daardoor dacht ik dat ik ook zo’n lichaam moest hebben en dat seks altijd perfect, heftig en intens moest zijn. Toen ik eenmaal aan seks begon, bleek daar gelukkig niets van waar. Ook ontdekte ik dat het soms iets kleins en vluchtigs kan zijn, en de andere keer een twee uur durende sessie.”
Seksbeest
“Iets wat ik lang ongemakkelijk vond was grenzen aangeven. Het is kwetsbaar om tegen een ander te zeggen dat je iets niet zo leuk vindt. Voor mij was er in het verleden vaak de angst dat ik als saai zou worden gezien. In mijn hoofd betekende gay zijn dat ik een soort seksbeest moest zijn. Nu zie ik het zo: als jij over mijn grenzen moet gaan om plezier te hebben, dan is er iets mis met jou, niet met mij.”