Half miljoen scholieren doen mee aan Paarse Vrijdag

Leestijd: < 1 min

Zeker een half miljoen scholieren op zo’n 2.500 basis- en middelbare scholen in Nederland vieren op 10 december de twaalfde editie van Paarse Vrijdag, een initiatief van COC’s GSA Netwerk. Het aantal deelnemende basisscholen is sinds 2020 verdrievoudigd.

Op Paarse Vrijdag vieren scholieren seksuele- en genderdiversiteit op school. Ze doen dit door op die dag paarse kleding te dragen en allerlei activiteiten te organiseren die in het teken staan van acceptatie van iedereen, ongeacht wie je bent of op wie je verliefd wordt. Sinds 2020 sluiten ook basisscholen aan bij Paarse Vrijdag.

1.500 basisscholen

Er doen dit jaar zeker 1.500 basisscholen mee aan Paarse Vrijdag. Dat zijn er drie keer meer dan vorig jaar, toen de dag voor het eerst op 500 basisscholen gevierd werd.
 
Het COC verspreidt speciale Paarse Vrijdagpakketten voor de basisschool, met onder meer voorleesboeken en speciale posters voor in de klas, met daarop gedichten over verliefd worden en jezelf zijn. De laatste pakketten voor de basisschool zijn HIER verkrijgbaar.

1.000 middelbare scholen / mbo's

Natuurlijk wordt op 10 december ook weer Paarse Vrijdag gevierd op middelbare scholen en mbo’s. In totaal doen er dit jaar zeker duizend mee, zo’n 80 procent van de middelbare scholen in Nederland.

Scholieren dragen paarse kleding en organiseren op school tal van activiteiten. Van info-kraampjes en paarse nagellakstudio's tot het uitdelen van paarse goodies en het hijsen van de regenboogvlag.

Pakket uitverkocht

In het Paarse Vrijdagpakket voor middelbare scholen van COC’s GSA Netwerk zitten dit jaar plaktattoos en andere gadgets om er een topdag van te maken. Ook zit er een speciaal GSA Bingo-spel in de pakketten, waarmee leerlingen uitgedaagd worden om er, samen met hun docenten, voor te zorgen dat er bij alle vakken aandacht wordt besteed aan seksuele- en genderdiversiteit. De duizend gratis pakketten voor middelbare scholen en mbo’s zijn inmiddels uitverkocht.

Join the movement

Het thema van Paarse Vrijdag 2021 is Join the movement. Met naar verwachting een half miljoen scholieren op zeker 2500 scholen lijkt aan die oproep nu al overweldigend gehoor te zijn gegeven.
 
Meer info over hoe je mee kunt doen, vind je op het Instagram-account van COC’s GSA Netwerk of op de Paarse Vrijdag-website van het COC.

Gender & Sexuality Alliance

Paarse Vrijdag is een initiatief van COC’s GSA Netwerk. GSA staat voor Gender & Sexuality Alliance: een groep scholieren die vindt dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn, wat ook je seksuele oriëntatie, sekse, genderidentiteit of genderexpressie is.

Met steun van het COC organiseren de GSA’s het hele jaar door activiteiten op school. Paarse Vrijdag is het jaarlijkse hoogtepunt. COC’s GSA Netwerk groeide de afgelopen jaren stormachtig, van 12 scholen met een GSA in 2009 naar 1000 middelbare scholen en mbo’s vandaag.

Nog hard nodig

Aandacht voor seksuele- en genderdiversiteit op school is nog altijd hard nodig. lhbtq-scholieren worden veel vaker gepest dan andere scholieren en soms pesten docenten zelfs mee, zo bleek onlangs weer uit onderzoek van de universiteiten van Utrecht en Groningen. ‘Homo’ is op school het meest gebruikte scheldwoord en 14% van de scholen doet niets om lhbtq-acceptatie te bevorderen, terwijl dat sinds 2012 verplicht is. Zelfmoordcijfers onder lhbtq-jongeren liggen bijna vijf keer hoger dan gemiddeld.
 
Paarse Vrijdag wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het ministerie van OCW.

Coverbeeld: GSA Netwerk

Powered by Labrador CMS