Hard werken, hard feesten: nieuwe biografie over Erwin Olaf verschijnt volgende week

De fotograaf en kunstenaar werkte zelf mee aan het boek dat op 21 oktober uitkomt

Gepubliceerd
Leestijd: 1 min

Ruim een jaar na het overlijden van Erwin Olaf verschijnt er een biografie over het leven van de fotograaf, geschreven door Mischa Cohen. De auteur sprak Olaf voor zijn dood en het boek heeft een primeur: zijn laatste, ongepubliceerde fotoserie Muzen.

Vorig jaar op 20 september overleed fotograaf en kunstenaar Erwin Olaf, terwijl hij herstelde van een longtransplantatie. Op 21 oktober verschijnt het omvangrijke boek Erwin Olaf Springveld – Hard werken, hard feesten. De biografie gaat over het leven en werk van Erwin Olaf, met meer dan 350 foto’s uit zijn omvangrijke carrière.

gevierd kunstenaar 

Erwin Olaf brak door in de jaren negentig met zijn extravagante, soms seksueel expliciete foto’s. Hij liet zich inspireren door Robert Mapplethorpe, hans van Manen en Paul Blanca en vond zijn muzen in de Amsterdamse discotheek Club RoXY.

Van rebelse avant-gardist ontwikkelde hij zich gaandeweg tot internationaal gevierd kunstenaar. Daarbij bleef hij steeds schepper van een geheel eigen universum en strijder voor de rechten van de queer-gemeenschap.

nalatenschap

Een progressieve longziekte maakte dat Erwin Olaf zijn nalatenschap op orde wilde brengen en meewerkte aan dit boek.

Shirley den Hartog was meer dan 25 jaar manager van Erwin Olaf en werkt nog altijd hard voor zijn nalatenschap. Aan Het Parool vertelt ze over de biografie: “Acht jaar geleden kwam Robbert Ammerlaan van Singel Uitgeverijen bij ons langs. Hij zei: ik wil heel graag dat er een biografie komt, wie zouden jullie willen als biograaf?” Toen hebben ze een profiel opgesteld, en daar kwam Mischa Cohen uit naar voren. “Het enige wat we hebben afgesproken, is dat we op alle vragen eerlijk antwoord zouden geven. Mischa mocht alles inzien: de archieven, de mailbox, alles. En hij mocht overal bij zijn.”

“Erwin reageerde alleen als iets niet klopte; nooit als hij iets beter subtieler had kunnen formuleren. Er worden ook veel woorden gebruikt die nu niet meer kunnen, maar we wilden per se geen sensitivity readers. Dik. Mongool. Dat was in die tijd heel normaal, in ieder geval voor Erwin. Als hij werd uitgemaakt voor kuthomo, schold hij terug: kutmarokkaan.”

overzichtstentoonstelling

Naast de biografie is er een Erwin Olaf Foundation opgericht om de legacy van Erwin Olaf levend te houden. Ook komt er volgend jaar oktober een overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam, die niet alleen zijn werk laat zien maar ook een beeld van hem schetst als mens.

Erwin Olaf Springveld – Hard werken, hard feesten
Hardcover
654 pagina’s
364 foto’s
€ 49,99

Erwin Olaf

 

 

Powered by Labrador CMS