Het Hooggerechtshof van Zuid-Korea erkent rechten van partners van hetzelfde geslacht in baanbrekende uitspraak

South Korean and Gay Pride flag
Leestijd: 1 min

De hoogste rechtbank van Zuid-Korea heeft in het voordeel geoordeeld van een homopaar dat dekking zocht voor elkaar op het gebied van ziektekosten. De nationale ziektekostenverzekering voor getrouwde paren geldt nu ook voor hen. Deze openstelling van de partnerverzekering wordt gezien als een baanbrekende beslissing die de weg zou kunnen vrijmaken voor huwelijksgelijkheid in het land.

In de uitspraak van donderdag erkende het Hooggerechtshof paren van hetzelfde geslacht als in aanmerking komende personen die gedekt moeten worden door de openbare ziektekostenverzekering.

discriminatie

Hoewel het besluit een primeur is voor Zuid-Korea, betekent dit niet dat dit automatisch leidt tot huwelijksgelijkheid. Maar de hoogste rechtbank zei in een verklaring dat het intrekken van de partnerverzekering bij homoparen neerkomt op discriminatie op grond van seksuele geaardheid. Dus de deur naar de openstelling van het huwelijk voor stellen van gelijk geslacht staat hiermee zeker op een kier.

“De uitspraak van vandaag is een historische overwinning voor gelijkheid en mensenrechten in Zuid-Korea”, zegt Boram Jang, die als onderzoeker is betrokken bij Amnesty International in Oost-Azië. “De beslissing is een mijlpaal, maar de zaak zelf is een ontnuchterende herinnering aan de langdurige gerechtelijke processen die paren van hetzelfde geslacht moeten ondergaan om hun universele basisrechten veilig te stellen.”

partnerverzekering was ingetrokken 

De twee mannen die de zaak hadden aangespannen zijn Kim Yong-min en So Seong-wook. In 2021 dienden ze een aanklacht in tegen de instantie die de nationale ziektekostenverzekeringen verzorgt, nadat hun partnerverzekering was ingetrokken naar aanleiding van berichten in de lokale media over hun homoseksuele verbintenis.

Het paar spande vervolgens een rechtszaak aan omdat ze werden gediscrimineerd. Hoewel het land alleen het huwelijk tussen heteroseksuele paren wettelijk erkent, zijn er regels die het mogelijk maken om de status van huwelijkspartner te verlenen buiten het wettelijke huwelijk.

weinig steun 

Volgens een onderzoek van Pew Research uit november 2023 is de steun voor huwelijksgelijkheid in Zuid-Korea niet hoog. Ongeveer 41% van de bevolking is voor. Daarmee staat het land op de negende plaats in een lijst van landen in Oost-Azië. De steun is het hoogst in Japan (68%) en het laagst in Indonesië (5%).

Een van de eisers liet weten blij te zijn met de beslissing. “De liefde heeft opnieuw gewonnen”, zei hij op een persconferentie.

Bron: Time Magazine

Powered by Labrador CMS