Het is zover: honderden stellen van hetzelfde geslacht met elkaar getrouwd in Thailand
De datum stond al een tijd vast en we schreven al eerder over de openstelling van het huwelijk in Thailand, maar nu is het eindelijk zover: op donderdag 23 januari 2025 zijn honderden lhbtiq+-koppels met elkaar getrouwd in Thailand. “Dit is de mooiste dag van mijn leven”, zegt Pisit Sirihiranchai, wiens man Chanathip vanaf nu zijn achternaam draagt.
Thailand is het eerste land in Zuidoost-Azië dat het huwelijk voor stellen van hetzelfde geslacht erkent. Voor de nieuwe wet is meer dan tien jaar gestreden. Vanaf nu kunnen lhbtiq+-koppels hun huwelijk officieel registreren en hebben ze dezelfde juridische, financiële, medische, adoptie- en erfenisrechten als heterokoppels.
massabruiloft
De ingang van de nieuwe wetgeving werd gevierd met een massabruiloft in Bangkok, waar premier Paetongtarn Shinawatra deze historische gebeurtenis onderstreepte met een historische boodschap. “Deze wet op huwelijkse gelijkheid markeert het groeiende bewustzijn in de Thaise samenleving van genderdiversiteit en inclusiviteit. Het is een krachtige bevestiging dat iedereen, ongeacht seksuele geaardheid, ras of religie, recht heeft op gelijke rechten en waardigheid.”
In totaal zijn minstens 200 koppels met elkaar getrouwd. Ze gaven elkaar het ja-woord op een regenboogloper. Bangkok Pride organiseerde het evenement samen met lokale autoriteiten en de regerende Pheu Thai-partij, die de wet ondersteunt, was aanwezig.
In heel Azië is Thailand het derde land dat huwelijksgelijkheid heeft, na Taiwan (2019) en Nepal (2023). CNN meldt dat er optredens waren van dragqueens op de massabruiloft in Bangkok. Ook hadden veel koppels een regenboogvlag bij zich. Ook elders in Thailand werd gevierd en gefeest, bijvoorbeeld in Pattaya en Chiang Mai.
huwelijksbootje
“Dit is de mooiste dag van mijn leven”, vertelt Pisit Sirihiranchai aan CNN. Zijn man Chanathip draagt na vijf jaar samenzijn eindelijk Pisits achternaam. “Eindelijk kunnen we doen wat we al een hele tijd hebben gewild. We vormen nu een officieel gezin.” De twee trouwden met elkaar tijdens de massabruiloft in Bangkok, in winkelcentrum Siam Paragon om precies te zijn.
Sommigen konden niet wachten tot vandaag, zoals Nina Chetniphat Chuadkunthod, een transgender vrouw die al 22 jaar samen is met haar vriend. Omdat ze haar genderidentiteit niet kon veranderen, was er geen huwelijk mogelijk. Maar nu er huwelijksgelijkheid is, kunnen ze alsnog in het daarvoor bestemde bootje stappen. En daarom hielden ze drie weken geleden al een huwelijksfeest.
trots
In een trouwzaal aan de rand van Bangkok liep het stel gearmd naar het altaar, terwijl bruidsmeisjes het pad bestrooiden met rozenblaadjes. Vandaag hebben ze hun huwelijk officieel laten registreren. “Dat ik dit eindelijk kon doen, voelt als het meest trotse moment van mijn leven.”