interview
Hoe huisarts Frank zich inzet voor LHBTQIA+-zichtbaarheid en inclusieve zorg
Pride in de praktijk
Huisarts Frank Leurs (49, hij/hem) zet zich al sinds het begin van zijn carrière in voor inclusieve en veilige zorg voor iedereen, ongeacht seksuele oriëntatie of genderidentiteit. In dit interview vertelt hij over zijn ervaringen met homofobie tijdens zijn opleiding, zijn werk met PrEP, en hoe hij bijdraagt aan meer zichtbaarheid van LHBTQIA+-personen in de zorg.
“In 2007, toen ik deze praktijk overnam van mijn voorganger, kwam de Gelderlander langs voor een interview. Ik heb gelijk verteld dat ik samenwoon met mijn vriend. Ik wilde niet dat mensen zouden gaan gissen en vind het belangrijk dat alle patiënten zich veilig bij mij voelen. In mijn spreekkamer staat in de kast achter mij een klein regenboogvlaggetje. Een subtiel signaal, maar de antennes van lhbtqia-mensen zijn meestal goed ontwikkeld.
“als opleider breng ik mijn homo seksualiteit altijd ter sprake”
Tijdens mijn opleiding was er nul aandacht voor seksuele en genderdiversiteit. Tijdens mijn coschappen vond ik vooral de chirurgiewereld erg intimiderend, daar werden homofobe grappen gemaakt. Ik was er op mijn hoede, hoopte dat mensen het niet aan me zouden zien. Wat dat betreft vond ik die witte jas in het ziekenhuis soms best fijn, die maakte me wat anoniemer. Inmiddels is er meer aandacht voor diversiteit, zeker bij de huisartsenopleiding. Ik ben zelf opleider en breng tijdens de kennismakingsgesprekken mijn homoseksualiteit altijd op een natuurlijke wijze ter sprake, om het te normaliseren.
In 2019 stond ik tijdens de Canal Parade in Amsterdam op de boot van Roze in Wit, een organisatie die zorgt voor meer lhbtqia+-zichtbaarheid in de zorgsector. Daar hoorde ik dat er artsen werden gezocht die hiv-preventiemiddel PrEP wilden voorschrijven. Ik heb er gelijk werk van gemaakt en sta sindsdien op een lijst met huisartsen die deze zorg aanbieden.
De tekst gaat verder onder de foto.
Laatst schreef zich bij mijn praktijk een nieuwe patiënt in omdat hij mijn naam op die lijst had gezien. Op basis daarvan had hij geconcludeerd dat ik vast een open-minded arts was. Er bestaan weleens misverstanden over het middel, zoals dat het een vrijbrief zou zijn om onveilige seks te hebben. Ik denk dat mensen die PrEP gebruiken juist heel bewust bezig zijn met hun seksuele gezondheid. Ik hoop dat alle huisartsen het in de nabije toekomst voorschrijven.”
Styling: Jeroen Kamphorst | muah: Emma Blok / assistent styling: Grace Kapar | Kleding: vest: the English Hatter | singlet: Eminence | broek: Calvin Klein | schoenen: Uniqlo