Boek en tentoonstelling
Hoe is het om moslim en gay te zijn?
Habibi, het lief en leed van lgbt-moslims
Lhbtq én moslim. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien een tegenstrijdigheid. Wim Peumans heeft tien moslims in België en Nederland geportretteerd. Uit de verhalen spreekt een strijd tussen twee werelden. Hij er maakte een boek en een tentoonstelling over: Habibi, het lief en leed van lgbt-moslims.
‘Lhbtq en moslim? Dat kan en mag toch niet? Bestaat dat wel?’ Op het eerste gezicht lijkt het misschien een tegenstrijdigheid. Het roept vragen op, reacties van ongeloof, verwondering en onbegrip. Bij sommigen een mate van weerstand en zelfs weerzin.
Habibi - mijn liefje
Op basis van diepgaand onderzoek brengt Wim Peumans tien openhartige en vaak ontroerende portretten van lgbt-moslims in België en Nederland. Hij bundelde hun verhalen in het boek Habibi, het lief en leed van lgbt moslims. Uit de verhalen spreekt een strijd tussen twee werelden: de wereld van de ouders en die van lgbt’s.
Gekneld tussen hoop en angst, verwachtingen en dromen, spreken en zwijgen, ontkenning en acceptatie, familie en seksualiteit, God en zichzelf, zijn de mannen en vrouwen in dit boek vooral op zoek naar liefde; naar iemand die ze habibi – mijn liefje – kunnen noemen.
Niet meer alleen
Sidi Larbi Cherkaoui, danser, choreograaf en artistiek directeur Ballet van Vlaanderen, schreef een nawoord voor het boek. Een citaat: "Je bent plots niet meer alleen, je krijgt nieuwe, verhelderende referenties, je verhaal krijgt een veilige plek om verteld en gehoord te worden. Habibi nodigt uit tot het vormen van een genereus, open en volwaardig beeld van iets dat vaak een zeer intieme, persoonlijke identiteitsbelevenis is."
Het boek Habibi, het lief en leed van lgbt moslims verschijnt op 2 maart en is te koop voor € 22,50.
Tentoonstelling
Op basis van foto’s en de getuigenissen uit Habibi ging kunstenaar Sami Ammar aan de slag. Met verf, vetkrijt en glitter bracht Sami de mannen en vrouwen die Wim ontmoette tot leven in kleurrijke kunstwerken.
Deze zijn samengebracht in een tentoonstelling die te zien is in het MigratieMuseumMigration in Brussel en daarna - van zodra de coronamaatregelen het toelaten - in Maastricht (NL).
De tentoonstelling loopt van 2 tot 31 maart in samenwerking met Merhaba vzw.
Over Wim Peumans
Wim Peumans (1984) is schrijver. Hij behaalde een doctoraat in antropologie (KU Leuven) en was verbonden aan de universiteiten van Kent (Canterbury) en Witwatersrand (Johannesburg). Wim publiceerde twee bekroonde academische boeken over seksualiteit, migratie en religie. Deze ontvingen respectievelijk de Marguerite Lefèvreprijs voor Genderstudies (2010) en de Honorable Mention van de Association for Middle East Women's Studies Book Award (2019). Met Een zachte anarchist schreef hij de biografie van zijn vader, politicus Jan Peumans.
Coverbeeld: Sami Ammar