Hoe kunnen de verschillende lhbtiq+-generaties van elkaar leren?

Leestijd: 1 min

De oudere generatie overleefde aids en vocht voor vrijheden. De jongere generatie kijkt anders naar seksualiteit en genderidentiteit. Waar verschillen ze, waarom botsen ze soms en wat kunnen ze van elkaar leren? Daarover buigt schrijver Haroon Ali zich tijdens de Mosse-lezing, op maandag 5 februari in Amsterdam.

Haroon Ali (1983) is schrijver van het onlangs verschenen boek Spectrum, over de regenbooggemeenschap in de 21ste eeuw. Hij staat voor zijn gevoel tussen twee generaties lhbtiq’ers in. De oudere generatie, die de aidscrisis overleefde en vocht voor alle vrijheden en rechten die we nu voor lief nemen. En de jongere generatie, die nieuwe labels en taal gebruiken, en die een intersectionele kijk hebben op seksualiteit en genderidentiteit. 

gedeelde missie

Waarin verschillen deze generaties van elkaar, waarom botsen ze soms, en wat kunnen ze van elkaar leren? Het thema van de komende editie van Pride Amsterdam is 'together', om de polarisatie in de community tegen te gaan. Wat is de gedeelde missie waar lhbtiq’ers van alle leeftijden zich achter kunnen scharen?

Ali is freelancejournalist voor onder meer de Volkskrant en columnist bij het Noordhollands Dagblad. In 2020 verscheen zijn eerste boek Half over zijn eigen botsende identiteiten. In 2022 maakte hij de veelbesproken tv-documentaire Het M-woord, over homoseksualiteit binnen de islam, die werd bekroond werd met de journalistieke prijs De Tegel. Ali werd in 2021 uitgeroepen tot Ster van de Toekomst door het COC en kreeg in 2023 de Rising Star Award bij de Pan Asian Awards. 

mosse-lezing

De jaarlijkse Mosse-lezing is een initiatief van de Stichting George Mosse Fonds ter bevordering van de studie van homo/lesbische geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Ze wordt georganiseerd in samenwerking met IHLIA / LGBT Heritage. 

Eerdere Mosse-lezingen werden gehouden door Hafid Bouazza, Marjan Sax, Ruud Douma alias Dolly Bellefleur, Bas Heijne, Maaike Meijer, Gerardjan Rijnders, Gerrit Komrij, Gloria Wekker, Stephan Sanders, M. Februari, Ted van Lieshout, Jet Bussemaker, Mohammed Benzakour, Hedy d’Ancona, Simone van Saarloos, Gert Hekma, Karin Spaink, Joke Swiebel en David Weissman.

wie is george l. mosse?

George L. Mosse (Berlijn 1918–Madison 1999) ontvluchtte nazi-Duitsland en werd een vooraanstaande, liberale historicus. Hij publiceerde onder meer over het Duitse nationaalsocialisme en de samenhang daarvan met mannelijkheid, joden- en homohaat. In 1988 was hij gasthoogleraar homostudies aan de UvA.

informatie

Tijd: Maandag 5 februari 2024, 17:30 – 18:30 uur, gevolgd door receptie; gratis entree en receptie.

Plaats: OBA Theater (Oosterdokskade 143, Amsterdam; 6e / 7e etage)

Powered by Labrador CMS