Oorlog in Oekraïne

‘Homoseksuele Tsjetsjenen gedwongen om te vechten in Oekraïne’

Leestijd: 1 min

In de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië is homoseksualiteit streng verboden. Mannen die verdacht worden van homoseksualiteit, verdwijnen in de gevangenis. Daar krijgen ze de keuze: een borgsom van omgerekend 15.000 euro of vechten aan het front in Oekraïne. Dit meldt de Tsjetsjeense lhbtiq+-organisatie Noord-Kaukasus SOS.

Tsjetsjenië is een deelrepubliek van Rusland die overwegend islamitisch is. De autoriteiten plukken mannen van straat die verdacht worden van homoseksualiteit, om ze vervolgens in een schijnproces te veroordelen tot celstraffen, waar ze hun tijd doorbrengen in erbarmelijke omstandigheden.

minstens zeven gevallen

Noord-Kaukasus SOS meldt dat er minstens zeven gevallen zijn van mannen die de keuze hebben gekregen: of een borgsom betalen van 1,5 miljoen Roebel (omgerekend ongeveer 15.000 euro), of vechten aan het front in Oekraïne. Daarbij zouden de autoriteiten de mannen hebben gedreigd om hun vermeende seksuele geaardheid bekend te maken bij de medegevangenen, wat tot dodelijke mishandelingen tot gevolg kan hebben.

Volgens Noord-Kaukasus SOS is een van de mannen overleden aan het front. Over de andere zes is niets bekend. De organisatie meldt dat het opsporen van homoseksuelen nog steeds doorgaat, om hen vervolgens te dwingen een contract te tekenen bij het leger.

gruwelijkheden

Er komt al jaren nieuws uit Tsjetsjenië over misdaden tegen seksuele minderheden. Volgens de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) weigert Rusland mee te werken aan oproepen om de gruwelijkheden te onderzoeken.

Bron: OUTtv

Powered by Labrador CMS