Video

Human Rights Watch: lhbtq’s mishandeld en gemarteld in Egypte

Via Grindr opgepikt of van straat geplukt

Gepubliceerd
Leestijd: < 1 min

De Egyptische politie en de Nationale Veiligheidsdienst maken zich schuldig aan het oppakken, mishandelen en martelen van lhbtq’s. Regelmatig worden onschuldige mensen van straat geplukt vanwege de manier waarop ze eruit zien, waarna ze urenlang worden vastgehouden. Dit meldt Human Rights Watch. Ook Grindr is een gewild instrument om mensen op te pakken.

Er zijn tientallen verhalen bekend van lhbtq’s die willekeurig van straat worden geplukt door de politie en de Nationale Veiligheidsdienst van Egypte. Ook worden ze via sociale media of dating-apps als Grindr in de val gelokt.

Maagdelijkheidstesten
Vervolgens worden ze vastgehouden onder onmenselijke omstandigheden, zonder eten en drinken. Celgenoten worden aangemoedigd om lhbtq’s te mishandelen. Ook worden er zogeheten ‘maagdelijkheidstesten’ uitgevoerd, wat een eufemisme is voor inwendig anaal onderzoek. Ze worden daarnaast gedwongen schuld te bekennen voor zaken waarbij ze nooit betrokken zijn geweest.

Slachtoffers
Human Rights Watch heeft een groot aantal verhalen verzameld van slachtoffers. Zo is er Sarah Hegazy, die in 2017 werd opgepakt omdat ze met een regenboogvlag had gezwaaid tijdens een concert. Ze vertelde dat de politie haar mishandelde en dat ze seksueel is misbruikt door medegevangenen. Drie jaar later maakte ze een einde aan haar leven.

Een man werd in 2019 zonder reden gearresteerd en bewusteloos geslagen. De politie liet hem drie dagen vastgebonden staan in een donkere kamer, met zijn handen en voeten vastgebonden. “Ze lieten me niet naar de wc gaan.”

Malak el-Kashif (20 jaar) is een transgender vrouw en mensenrechtenactivist. Ze werd vier maanden lang vastgehouden in een mannengevangenis, waar mishandeld werd en seksueel misbruikt.

Discriminatie
Egypte heeft aanbevelingen van verschillende landen om een eind te maken aan de arrestaties en aan discriminatie op basis van seksuele oriëntatie en genderidentiteit altijd naast zich neergelegd. Tijdens een mensenrechtenbijeenkomst van de Verenigde Naties in maart dit jaar weigerde Egypte nog het bestaan van lhbtq’s in dat land te erkennen.

Human Rights Watch maakte de onderstaande video, met daarin het verhaal van Ahmed Alaa, een van slachtoffers van het Egyptische regime.

Powered by Labrador CMS