Huwelijk Aruba en Curaçao straks wél voor iedereen
Einde aan discriminatie in zicht
Stellen van hetzelfde geslacht moeten met elkaar kunnen trouwen op Aruba en Curaçao. Dit heeft het gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba geoordeeld.
Het Hof zegt dat partners van gelijk geslacht nu het recht wordt ontzegd om deel te nemen aan het huwelijk en alle waarden die daaraan zijn verbonden. Dit is volgens het Hof in strijd met het discriminatieverbod en onverenigbaar met de staatsregelingen.
ongeoorloofde weigering
Er waren twee zaken aangespannen op Aruba en Curaçao, onder meer door Human Rights Carribean namens twee vrouwen die met elkaar willen trouwen. De rechter oordeelde eerder al in die laatste zaak dat er geen rechtvaardiging was om paren van gelijk geslacht een burgerlijk huwelijk te weigeren. Dus droeg de rechter de wetgever op om ervoor te zorgen dat de ongeoorloofde discriminatie zou worden opgeheven.
In het Burgerlijk Wetboek van Curaçao staat dat een huwelijk alleen kan worden voltrokken tussen man en vrouw. Dat is nu dus in strijd verklaard met het gelijkheidsbeginsel en het discriminatieverbod.
geregistreerd partnerschap
Op Aruba was het sinds september vorig jaar mogelijk om een geregistreerd partnerschap aan te gaan met iemand van hetzelfde geslacht. Afgelopen juni kwam de Arubaanse partij Accion2p1 met een voorstel om de openstelling van het huwelijk in te voeren.
De uitspraak betekent niet dat stellen meteen kunnen trouwen. Er volgt eerst nog een beroep dat moet worden afgewacht en een eventuele uitspraak in cassatie.
Update 05-01-2023: Advocaat-generaal Gerbrant Snijders oordeelde in zijn advies aan de Hoge Raad, dat hij op 21 december 2023 publiceerde, dat de cassatieklachten van Aruba en Curaçao ongegrond zijn, onder meer omdat deze in strijd zijn met het discriminatieverbod dat in de Staatsregelingen is opgenomen. Op beide eilanden blijft de beslissing van het Gemeenschap Hof van Justitie in stand, dat paren van hetzelfde geslacht in deze landen met elkaar moeten kunnen trouwen. Het wachten is nu op een uitspraak van de Hoge Raad, die voorlopig gepland staat voor 31 mei 2024.
Bron: Het Parool / Coverbeeld: Istock