Ian McKellen

Ian McKellen: “De wreedste regisseurs met wie ik werkte waren gay – daarom heb ik ze vergeven”

Leestijd: 1 min

Sir Ian McKellen heeft verteld dat de ‘wreedste regisseurs’ met wie hij ooit heeft gewerkt allemaal gay waren, maar dat hij hen heeft vergeven omdat ze mogelijk aan geïnternaliseerde homofobie leden. De acteur deelde zijn ervaringen met ‘gemene gays’ in een interview naar aanleiding van zijn nieuwe film, waarin hij een vileine theatercriticus speelt.

In The Critic is Ian McKellen te zien als theatercriticus met een scherpe tong, in de jaren dertig van de vorige eeuw. Gemma Arterton speelt Nina, een actrice die door McKellens personage Jimmy compleet wordt neergesabeld. Maar dan raakt de homoseksuele Jimmy alsnog met haar bevriend en manipuleert hij haar om zijn eigen carrière vooruit te helpen.

lang geleden 

In een interview met Attitude vertelt hij over de wreedheid van Jimmy. Ook zelf heeft hij in zijn carrière te maken gehad met wreedheid, laat hij weten. “Ik denk dat de wreedste acteurs waar ik ooit mee heb gewerkt, gay waren. Ik heb ze vergeven, omdat ze mogelijk aan geïnternaliseerde homofobie leden.”

McKellen vervolgt: “Een van hen, ik noem ze niet bij naam want het is allemaal lang geleden, waas een zeer vooraanstaande regisseur. Hij werkte voor het National Theatre en The Royal Court, op Broadway en voor de Royal Opera. Hij was ooit gevangengezet vanwege zijn seksualiteit.”

uit de kast 

De ster van de Lord of the Rings en The X-Men filmfranchises voegt er nog aan toe: "Het verbaast me niet per se dat iemand uit zo'n ervaring komt en zijn bitterheid en zuurheid op anderen afreageert." 

Elders in het interview reflecteert McKellen op zijn coming-out in 1988. Daarvoor woonde hij al jaren samen met een mannelijke partner. “Ik was al uit de kast bij al mijn vrienden. Mijn vriend en ik leefden als een monogaam, gelukkig stel. Maar we hielden elkaars handen niet vast. We sloegen geen arm om elkaar heen. We kusten elkaar zeker niet en toonden geen genegenheid in het openbaar. Daarmee zouden we vragen om problemen."

Powered by Labrador CMS