Allemaal Mensen
"Ik dacht dat ik heel kriebelig zou worden van deze voorstelling"
5 vragen aan... Rick Paul van Mulligen
Momenteel deelt Rick Paul van Mulligen (36) het podium met veertien andere acteurs in een show waar niemand van tevoren het verhaal van kende. Allemaal Mensen van Toneelgroep Oostpool, onder regie van Marcus Azzini, is één groot experiment. “Ik zag er van tevoren best tegenop.”
Deze voorstelling heeft geen verhaal, geen script: zijn er dan helemaal geen zekerheden?
“Het enige wat vaststaat: je gaat kijken naar de verhalen van deze vijftien acteurs. Naar onze verschillen, opvattingen, drijfveren en angsten. We zitten nu midden in het maakproces en de voorstelling ontstaat vanuit niets, op basis van gesprekken, vragen en briefwisselingen. Met andere acteurs zou deze voorstelling er volledig anders uitzien.”
Maakt dat gegeven je bloednerveus of dolenthousiast?
“Ik zag er van tevoren best tegenop, maar tijdens de eerste repetitieweek viel het me alles mee. Ik dacht dat ik heel kriebelig zou worden van dit project, dat het als een soort therapie zou voelen, maar dat is het geenszins. We zijn heel open, zonder dat het privé wordt. Je krijgt niet een avondje onverwerkte emoties voorgeschoteld.”
"De vierde wand wordt doorbroken, maar we trekken het publiek niet het podium op om samen 'Kumbaya' te zingen"
Je speelt dus eigenlijk jezelf?
“We spelen met privé en persoonlijk. Niet alles is autobiografisch, maar de voorstelling komt wel voort uit ons en onze ervaringen. Ik ben met 36 jaar de oudste van het stel en anderen blijken mij best intimiderend te vinden. Niet in negatieve zin, maar omdat ik al wat langer meedraai. Misschien is dat mijn rol in de groep: de wijze oude zeikstraal. Wie zal het zeggen…”
Hoe vrij zijn jullie binnen dit concept? Ontstaat er elke avond een compleet andere show?
“Nee, zo flexibel is het ook weer niet. Na de repetitieperiode gaat Marcus snoeihard regisseren en maken we er echt een voorstelling van. Desalniettemin zal er geen chronologisch verhaal ontstaan. Het blijft een verzameling van losse gedachtes. Allemaal Mensen gaat meer over wat de actualiteit doet met deze vijftien acteurs, dan over de actualiteit an sich. De groep bestaat uit zeer uiteenlopende types. Qua geloof, huidskleur, seksuele oriëntatie, enzovoorts, enzoverder. Dat levert een grote diversiteit aan achtergronden en percepties op.”
In hoeverre speelt het publiek een actieve rol?
“We trekken het publiek niet de vloer op om samen ‘Kumbaya’ te zingen, maar de vierde wand verdwijnt. We maken deze voorstelling net iets meer dan anders vóór het publiek. Een stuk van Tsjechov speel je natuurlijk ook voor het publiek, alleen vertel je daarin een vastomlijnd verhaal. Bij Allemaal Mensen kijk je niet naar een verhaal, maar naar ons en wat wij te vertellen hebben. Daarbij valt genoeg te lachen, maar soms is het ook bloedserieus.”
Allemaal Mensen toert van 22 september tot en met 24 november langs de Nederlandse theaters. Bekijk de speellijst op www.allemaalmensen.com.
Foto: Brendan Bank