interview

Derek Mitchell

“Ik stond hier achter de bar, nu mag ik er optreden”

Derek Scott Mitchell: van TikTok naar Amsterdamse podia

Derek Mitchell
Leestijd: 2 min

Derek Scott Mitchell heeft meer dan 250 miljoen views op zijn online sketches, waarin hij typische Nederlanders op de hak neemt. Op 14 juli staat hij met een show op het Boom Chicago Comedy Festival. Nu spreken wij hem alvast over zijn favoriete onderwerp: Hollanders.

Je staat in juli met een show op het Boom Chicago Comedy Festival. Wat kunnen we verwachten?

“Ik heb sinds februari ongeveer 50 liveshows in Nederland gedaan. De eerste veertig waren een soort work-in-progress-voorstellingen, waardoor ik aan de show kon werken. Nu ben ik bezig met een langer programma waarmee ik op tournee kan. De komende maanden reizen we door Nederland en België, en de show bestaat uit sketches en het spelen van typetjes. Een beetje zoals stand-up comedy. Het heeft overeenkomsten met de content die ik online plaats. Het is een verzameling van mijn online hoogtepunten, maar dan in het echt.”

Je bent geen onbekende in dat theater.

Derek Mitchell
Derek Mitchell

“Klopt. Tien jaar geleden werkte ik daar al als barman! Daar raakte ik bevriend met een aantal acteurs op het podium, en toen heb ik besloten zelf ook cabaretier te worden. Ik verhuisde destijds naar Engeland om te studeren, maar in Boom Chicago kwam het tot stand.”

Je bent natuurlijk in Nederland bekend geworden door jouw virale video's op Instagram. Hoe was het om voor de eerste keer mensen live op het podium te zien?

“Ik stond natuurlijk al eerder op het podium. Vanaf 2020 als duo en sinds 2021 als solo-comedian. Het voelt magisch en als een droom die uitkomt dat ik door mijn online video’s nu een groot publiek trek.”

Je show in Nederland was snel uitverkocht. Hoe was het om door Nederland te toeren?

“Ik wil na mijn shows altijd wat mensen uit de zaal ontmoeten om ze te spreken. We hebben nu shows door heel het land gedaan, en vaak zitten er veel internationale mensen in het publiek. Maar in Maastricht waren het bijna alleen maar Maastrichtenaren. Ik vroeg: waarom zijn jullie naar mijn show komen kijken? Ze zeiden dat ze het leuk vonden dat ik Nederlanders voor lul zou zetten. Dat was wel heel grappig, omdat mensen buiten Limburg dat vaak bij hen doen, waarschijnlijk. Zij vinden het heerlijk om mensen uit Nederland belachelijk te maken.”

Is dat je doel, Nederlanders belachelijk maken?

“Ik heb niet het idee dat ik dat doe. Ik hou van Nederlanders en heb ervoor gekozen hier te komen wonen en zelf Nederlander te worden. Ik vind eigenlijk dat ik juist vaak Amerikanen voor lul zet. Ik heb veel respect voor de Nederlandse taal en cultuur; jullie zorgen gewoon voor een eindeloze bron van humor.”

Derek Mitchell
Derek Mitchell

Waarom slaan je video’s zo aan, denk je?

“Ik denk toch omdat Nederlanders zichzelf vaak voor schut gezet voelen, zoals de Limburgers. Hoe verder je naar het zuiden komt, hoe meer ik dat gevoel krijg. Ook bij de Belgen heerst het sentiment dat ze zichzelf vaak voor lul gezet voelen.”

En wie is jouw favoriete persoon om na te doen, aller tijden?

“Tegenwoordig heeft iedereen een Jennifer Coolidge-impressie, maar ik vind haar toch wel het allerleukst om na te doen.”

Derek Scott Mitchell treedt op tijdens de vierde editie van het Boom Chicago Comedy Festival. Daar staan Nederlands- en Engelstalig comedytalent geprogrammeerd. Dit jaar naast Derek ook Rayen Panday van de tv-show LOL op Amazon Prime en Steven Brunswijk. Het complete programma vind je op de website van Boom Chicago.

Powered by Labrador CMS