interview
Imran: “De internist deed een trans patiënt na, en iedereen moest lachen, daar schrok ik van”
Huisarts Imran over diversiteit, queer zichtbaarheid en inclusieve zorg
Imran Khan Marwat (29, hij/zijn) is huisarts in opleiding en combineert zijn medische expertise met zijn persoonlijke ervaringen als queer persoon om inclusieve zorg te bieden. Met een open houding en oog voor diversiteit weet hij een veilige omgeving te creëren voor zijn patiënten. In dit interview deelt hij verhalen over zijn tijd bij de GGD, de uitdagingen van queer zichtbaarheid in de medische wereld, en zijn hoop op een toekomst waarin inclusiviteit de norm is in de zorg.
“Ik vind het belangrijk om jezelf te zijn op de werkvloer, dus ook om open te zijn over mijn cultuur en mijn queer identiteit. Dat zorgt voor een betere connectie onderling, waardoor je je werk beter en met meer plezier kunt uitvoeren.
Ik heb een tijd op de GGD soa-poli gewerkt, toen kon ik tijdens consulten makkelijk terugvallen op mijn eigen ervaringen. Ik kreeg regelmatig kaartjes van cliënten, sommigen schreven hun telefoonnummer op hun afsprakenkaart. Misschien denken sommige cliënten dat ik met ze flirt, maar ik ben gewoon geïnteresseerd, stel veel vragen en ik glimlach. Er is op Winq.nl weleens een column over mij geschreven, over ‘de knappe soa-arts van kamer 6’. Dat vond ik vleiend. Het is ook leuk als cliënten uiten dat ze geïnteresseerd zijn, al kan ik er natuurlijk niet zo veel mee. Ik moet professioneel blijven; er is sprake van een arts-patiëntrelatie en ik vind het belangrijk om die grens te bewaken.
Toen ik als coassistent stage liep in verschillende ziekenhuizen, merkte ik weleens dat er ruimte voor verbetering is. Tijdens de medische overdracht in de ochtend, vertelde een van de internisten dat een patiënt – een trans vrouw – had opgemerkt dat ze het zo fijn had gevonden dat de internist haar als vrouw behandelde. De internist in kwestie bracht het als een grap, en deed de patiënt na. Iedereen moest lachen. Daar schrok ik van. Ik ben zelf niet trans, maar zo’n incident creëert een onveilig klimaat.
De tekst gaat verder onder de foto.
Veel specialisten zijn wat ouder, en vaak opgegroeid met conservatievere normen en waarden. Ze snappen vaak niet wat non-binair is, of gebruiken begrippen als ‘omgebouwd’ wanneer ze het over trans personen hebben. Ik heb meer hoop voor de nieuwere generatie, omdat er steeds meer aandacht is voor diversiteit en inclusie.”
De column over de knappe soa-arts van kamer 6 staat niet meer online, maar kun je lezen in het boek Lieve lust van Winq-columnist Matthijs van Els. Hier te bestellen.
Styling: Jeroen Kamphorst | muah: Emma Blok / assistent styling: Grace Kapar | Kleding:
jasje: Tombolini | shirt: Strellson | jeans: Guess