In deze landen ben je niet bepaald welkom als lhbtq-toerist

Gepubliceerd
Leestijd: < 1 min

Rusland wordt als eerste genoemd in een lijst van landen waar lhbtq’s niet bepaald welkom of veilig zijn. Maar ook de Malediven staan in het rijtje met landen waar homofobie aan de orde van de dag is: in dat land is homoseksualiteit zelfs strafbaar. En zo staan er meer landen op de lijst van GayCities…

GayCities is een reissite die zich specifiek richt op lhbtq-reizigers. In een lijst hebben ze de vijftien populairste reisbestemmingen op een rijtje gezet waar je niet welkom bent als gay, lesbienne, biseksueel, transgender of queer. In sommige van die landen zijn er domweg geen normale sociale omgangsvormen, in andere landen is zelfs wetgeving tegen lhbtq’s. Hieronder zetten we de eerste vijf van die landen op een rijtje.

Rusland

Hoewel homoseksualiteit niet illegaal is in Rusland, staat het land bekend als homofoob. Er is weinig bescherming tegen discriminatie en geweld. Met name de deelrepubliek Tsjetsjenië is onveilig voor lhbtq’s. Met de inval in Oekraïne is nu ook dat land gevaarlijk voor lhbtq’s. Zo werde deze week het LGBT Human Rights Nash Mir Center in Kyiv bestormd door gewapende mannen.

De Malediven

Op het eerste gezicht zijn de Malediven meer dan paradijselijk. Lhbtq-stellen weten de weg te vinden naar de prachtige resorts aan de hagelwitte stranden. Homoseksualiteit is echter strafbaar: wie betrapt wordt, kan acht jaar in de gevangenis belanden, zweepslagen krijgen of huisarrest. Overigens zijn de eilanden veilig, aldus GayCities.

Nigeria

Een groot aantal Afrikaanse landen is onveilig voor lhbtq’s. Nigeria wordt bestempeld als het onveiligst. Er geldt Sharia-wetgeving, met de doodstraf op homoseksualiteit. Sinds het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht in 2013 bij wet is verboden, is het geweld tegen lhbtq’s in Nigeria alleen maar toegenomen.

Marokko

Net als Nigeria is Marokko een razend-populaire vakantiebestemming. Relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht zijn illegaal en kunnen worden bestraft met drie tot vijf jaar cel of dwangarbeid. Wie verdacht wordt van homoseksuele handelingen, wordt gearresteerd en vervolgens maakt de overheid de namen bekend. Dit is gevaarlijk, omdat dit regelmatig leidt tot publiek geweld.

Jamaica

Dit eiland is populair vanwege het relaxte reggae-imago, maar Jamaica is een van de meest homofobe vakantiebestemmingen. Geweld tegen lhbtq’ komt regelmatig voor, en is veelal gericht tegen transgender vrouwen. Op homoseksualiteit staat bovendien een gevangenisstraf tot tien jaar.

Op GayCities lees je welke tien landen de top 15 compleet maken.

Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS