Indonesië overweegt verbod op lhbtiq+-gerelateerde content
Het Indonesische parlement heeft een voorstel ingediend
waarin de media het wordt verboden om lhbtiq+-gerelateerde items te laten zien.
Ook onderzoeksjournalistiek moet verboden worden. Maatschappelijke groeperingen
trekken aan de bel omdat de persvrijheid in het gedrang zal komen.
Al in 2022 wilde het Indonesische parlement de omroepwet uit 2002 herzien. Pas nu komen de wijzigingen op detailniveau naar buiten. Het leidt tot kritiek van maatschappelijke groeperingen en filmmakers over beperkingen van de persvrijheid en creatieve expressie. De Indonesische Persraad zegt dat het verbod de onafhankelijkheid van de media zal ondermijnen.
ernstige impact op de persvrijheid
Wat wil het parlement precies verbieden: naast lhbtiq+-gerelateerde content gaat het om het tonen van geweld, mystiek of ‘negatief gedrag en levensstijlen die mogelijk schadelijk zijn voor het publiek’ en onderzoeksjournalistiek.
“De impact op de persvrijheid is zeer ernstig”, zegt Arif Zulkifli, hoofd van de afdeling wet- en regelgeving van de Persraad tegen persbureau Reuters. “De Indonesische Mediawet zegt dat er er geen sprake mag zijn van censuur of een verbod op journalistiek. Dit is dus tegenstrijdig.”
gevaarlijk en onmogelijk
De geplande beteugeling van de journalistiek in de op twee na grootste democratie ter wereld zou de vrijheid van meningsuiting en de zwaarbevochten vrijheden schaden sinds Indonesië in 1998 tientallen jaren van autoritair bewind achter zich liet, zeggen journalistieke en maatschappelijke organisaties.
De prominente filmmaker Joko Anwar hekelt het voorstel en beschrijft het als ‘gevaarlijk’ en ‘onmogelijk’ om uit te voeren. “Het verbod op dergelijke inhoud belemmert niet alleen de creatieve industrie en de persvrijheid, maar ondermijnt ook het vermogen van mensen om te filteren waar ze naar kijken”, zegt hij.
seks strafbaar
Eerder al maakte Indonesië seks buiten het huwelijk strafbaar. In sommige provincies is ook homoseks al strafbaar.