Israëlische orthodoxe journalist Yair Cherki: “Ik ben gay”
Yaïr Cherki werkt voor Channel 12, de best bekeken nieuwszender van Israël, waar hij de portefeuille met religieuze onderwerpen beheert. In een Facebook-bericht komt Yair Cherki, die zelf orthodox religieus is, uit de kast. Hij schrijft: “Ik hou van mannen en ik hou van God. En dat is niet tegenstrijdig.”
Yaïr Cherki groeide op in een orthodox religieuze gemeenschap in Jeruzalem, waar zijn vader Ouri Cherki rabbi is. Cherki werkte tijdens zijn dienstplicht als verslaggever van religieuze zaken voor Army Radio. Niet lang daarna nam hij diezelfde rol op zich voor de veelbekeken Israëlische nieuwszender Channel 12.
Lange krullen
Lang droeg Cherki peies (of pejot, pe'ot, payot), de lange krullen die ultra-Orthodoxe krullen langs hun gezicht voor hun oren dragen. Die heeft hij onlangs afgeknipt. Op Facebook schrijft hij deze week: “Ik tril terwijl ik dit opschrijf”, waarna hij vertelt dat hij zijn coming-out al verschillende malen had uitgesteld.
Verder schrijft hij: “Maar nu ben ik dertig jaar oud, en ik schrijf niet omdat ik de kracht heb om te schrijven. Ik schrijf omdat ik geen kracht meer heb om te zwijgen. Maar ik schrijf het ook op voor mijn zoon, die nog niet op deze wereld is gekomen.”
Niet in de schaduw leven
Cherki legt verder uit dat hij ervoor heeft gekozen om iets openbaar te maken dat hij als een 'privéaangelegenheid' beschouwt, omdat hij niet 'in de schaduw wil leven' en 'thuis wil komen bij zijn familie en in de waarheid wil leven'.
Verder schrijft Cherki dat hij het schijnbare conflict tussen zijn seksualiteit en zijn religieuze overtuigingen herkent en zei: “Ik probeer deze tegenstrijdigheid in mezelf op allerlei manieren verzoenen.”
Geen trend of statement
Aan mensen die twijfelen aan zijn bedoelingen, schrijft Cherki: “Dit is geen trend of een politiek statement. Het is gewoon wie ik ben. Ik weet niet of ik het een identiteit zou noemen. Het is gewoon een element van wie ik ben en wie ik altijd ben geweest.”
Cherki zegt dat hij zichzelf nog steeds deel voelt uitmaken van de nationale religieuze gemeenschap waarin hij is opgegroeid en dat zijn overtuigingen niet zijn veranderd: “Ze hebben in de loop der jaren wel vorm gekregen naast de twijfels. Wel noopt mijn coming-out tot een andere kijk op geloof, waarheid en complexiteit.”
Begrip voor beslissing
Tot slot hoopt Cherki op begrip voor zijn beslissing om uit de kast te komen. “Ik weet dat ik mensen die mij dierbaar zijn, verdrietig heb gemaakt. Ik hoop dat iedereen dit desondanks een plek kan geven. Je verdriet komt misschien ook voort uit een gebrek aan begrip van waarover ik het hier eigenlijk heb.”
Hij schrijft erbij dat zijn beslissing niet voortkwam uit een verloren strijd met zijn verlangens. Cherki deelt dat hij jarenlang heeft geprobeerd zijn seksualiteit te negeren, weg te duwen en zelfs te laten behandelen. “Ik heb geen spijt van al die inspanningen, om dat ik zonder hen misschien niet tot de conclusie had kunnen komen die ik nu heb getrokken.
Spijt
De meeste spijt heeft hij over de tijd die het hem heeft gekost om tot dit inzicht te komen over zichzelf. “Ik hou van mannen en ik hou van God. En dat is niet tegenstrijdig.”
Bron: Times of Irael