Italiaanse gaykoppels wereldwijd uitgesloten van draagmoederschap
In Italië
geldt sinds woensdag een wereldwijd verbod op draagmoederschap, dat in eigen
land al was verboden. Dit leidde eerder deze week tot grote protesten door
lhbtiq+-organisaties, omdat homoseksuele mannen nu worden bestraft als ze hun
heil zoeken bij een draagmoeder in het buitenland.
De Italiaanse senaat stemde woensdag in met een wereldwijd verbod op draagmoederschap. In eigen land was dit al verboden. Volgens een schatting van de Italiaanse krant Corriere della Serra zoeken jaarlijks rond de 250 Italiaanse stellen hun heil bij een draagmoeder in het buitenland. 90% van die stellen is heteroseksueel, 10% bestaat uit mannelijke homokoppels. Waar heterostellen vooral naar Griekenland en Oekraïne gaan, kunne homoseksuele mannen alleen terecht in Canada en de VS.
twee jaar cel
In de nieuwe wet staat dat Italianen nergens ter wereld gebruik mogen maken van een draagmoeder. In het wetsvoorstel staat hierop een straf die kan oplopen tot een boete van 1 miljoen euro en twee jaar celstraf.
De wet is een conservatief paradepaardje van de radicaal-rechtse partij van premier Meloni, Fratelli d’Italia. Die partij zegt een einde te willen maken aan ‘de walgelijke business van het vercommercialiseren van het vrouwenlichaam en kinderen’.
onuitvoerbare symboolpolitiek
Experts zeggen dat de nieuwe wetgeving ‘onuitvoerbare symboolpolitiek’ is. En hoewel voornamelijk heterokoppels last zullen krijgen van de wet, kwam de felste tegenstand vanuit de lhbitq+-gemeenschap. Dinsdag protesteerden verschillende lhbitq+-organisaties in Rome tegen de wet, die volgens hen ongrondwettelijk is.
Juristen hebben grote twijfels over de toepasbaarheid van de wet. “De term ‘wereldwijd misdrijf’ bestaat in juridische taal niet. Het strafrecht is nationaal”, aldus hoogleraar strafrecht Gian Luigi Gatta in de krant Domani.
Ook is niet duidelijk hoe de autoriteiten de nieuwe wet willen handhaven. De komende jaren zal moeten blijken of er ook echt aangiften worden gedaan, of die leiden tot veroordelingen en of die uitspraken vervolgens standhouden bij de hoogste rechtbanken en Europese rechters.
Bron: De Volkskrant