harige helden

Jeannette met haar hond

Jeannette: “Otis betekent zóveel voor mij, dat kan een mens nooit toppen”

Jeannette over diens steun en toeverlaat

Gepubliceerd
Leestijd: 3 min

Honden lijken steeds vaker het emotionele middelpunt van het moderne regenbooggezin. Zo ook bij medewerker van de GGZ Jeannette Spaan (30) en diens hond Otis (8).

“Otis is 8 jaar geleden in mijn leven gekomen toen ik nog bij mijn ouders woonde. Ik had niet echt een goede aansluiting bij mijn familie – ik kon het niet zo goed vinden met mijn zusjes en botste nogal met mijn ouders. Daardoor raakte ik in een depressie. Na een beetje zeuren heb ik mijn ouders over kunnen halen om een hondje te nemen. Die heb ik zelf gekocht: zelf voor gespaard en zelf uitgekozen.”

Otis in de nieuwe MINI Countryman.
Otis in de nieuwe MINI Countryman.

Ben jij een gewone hondenliefhebber of ga je all the way?

“Ik heb op de Martin Gaus Academie gezeten – een school voor kynologische instructeurs, dus voor mensen die hondentrainer of honden gedragsdeskundige willen worden. Tegenwoordig heet dat Edupet. Ik heb daarna een paar jaar gewerkt als hondengedragskundige en als puppytrainer. Daarbij heb ik mij gespecialiseerd in de hond- en kind-verhouding. Sommige mensen vinden honden eng, maar voor bijvoorbeeld kinderen met autisme of het syndroom van Down kunnen honden veel betekenen.”

Hoe zijn Otis en jij op elkaar ingespeeld?

“Otis en ik begrijpen elkaar op een bepaalde manier heel goed en we vullen elkaar aan. Ik hoef niet echt iets te zeggen; mijn gedrag en houding zijn voor hem heel voorspelbaar, en dat geldt andersom hetzelfde. Otis voelde ooit een epilepsie aanval bij mij aankomen, toen ik dat zelf nog niet eens doorhad. Toen ik bijkwam, zat hij intensief mijn gezicht te likken. Dat heeft mij, denk ik, tot rust gebracht.”

Wat vindt Otis van jouw liefdesleven?“

Hij heeft eigenlijk geen invloed op mijn liefdesleven. Tenzij mensen mijn hond niet mogen, want dan is het gewoon een no-go. Over Otis kan ik, heel verliefd, uren praten. Hij is gewoon zó speciaal. Hij betekent zó veel voor mij, dat kan een mens nooit toppen.”

Als Otis kon praten...

“Dan zou hij waarschijnlijk zeggen dat ik echt de wereld voor hem ben, maar ook dat hij meer snacks verdient. En als hij een datingprofiel zou hebben, zou hij daar waarschijnlijk op zeggen dat hij een Norfolkterriër is, die eruitziet als een aardappel. Kom maar op!”

mini country-dog

Honden lijken steeds vaker het emotionele middelpunt van het moderne regenbooggezin. Winq ging op bezoek bij drie queer hondenbaasjes en namen de digitale bulldog Spike mee – die zich had verstopt in de boordcomputer van de nieuwste MINI Countryman.

Sinds de introductie van de nieuwe MINI in 2001 is Spike de mascotte van het Britse automerk. De Engelse bulldog werd destijds al beschouwd als het dierenequivalent van de MINI: een beetje quirky, maar altijd positief. Intussen is Spike doorgegroeid van ontwerpexperiment tot digitale metgezel in alle MINI-modellen van de nieuwe generatie. Spraakgestuurd natuurlijk, want je kunt gewoon tegen Spike aanpraten.

Spike verschuilt zich in het ronde Oled-scherm in het dashboard van de nieuwe MINI-modellenfamilie. Het display is hét beeldbepalende element van het interieur, heeft een glazen omlijsting en een diameter van 24 centimeter. Met deze MINI Interaction Unit kun je de entertainment- en comfortfuncties bedienen. Spike is een klein, gestileerd figuur en de vriend van het merk én van de bestuurder. In de nieuwe MINI’s is Spike geëvolueerd en bestaat hij niet meer alleen fysiek, maar ook digitaal, met een eigen persoonlijkheid. In zijn rol als MINI Intelligent Personal Assistant biedt hij verschillende vormen van ondersteuning – bijvoorbeeld bij de navigatie, want Spike weet steeds precies waar je moet zijn.

Het MINI-ontwerpteam heeft Spike ontwikkeld van een eerste schets tot een veelzijdig karakter, die de aandacht breder trekt dan tot alleen de auto. Spike werd als eerste aan het publiek getoond in de vorm van een Art Toy-lijn.

Bulldog Spike in de nieuwe MINI's.
Bulldog Spike in de nieuwe MINI's.

Winq bezocht de drie hondenbaasjes met de nieuwe MINI Countryman. Met zes centimeter extra hoogte en dertien centimeter extra lengte is de nieuwe MINI Countryman een serieus grote SUV geworden. Iedere hond kan mee. Van binnen biedt hij extra ruimte, comfort en veiligheid. De volledig elektrische aandrijflijn met twee vermogensniveaus draagt hieraan bij waardoor het kenmerkende Go-Kart gevoel verder wordt vergroot. Een elektrische auto maakt niet zoveel geluid en dus zijn er driving sounds toegevoegd. Bij het snel optrekken bijvoorbeeld klinkt er een geluid dat nog het meeste lijkt op Battlesttar Galactica die met FTL-technologie van lichtsnelheid een lachertje maakt. Bij de Countryman hoort een MINI-app waarmee de auto-eigenaar rijmodussen kan uitkiezen en dan krijgt hij daarbij de bijbehorende lichtweergaven en -kleuren in de auto geserveerd.

mini.nl

De nieuwe, volledig elektrische MINI Countryman.
De nieuwe, volledig elektrische MINI Countryman.
Powered by Labrador CMS