Kamala Harris

Kamala Harris veroordeelt ‘Don’t Say Gay’-wetgeving in Florida en uit haar zorgen over veiligheid lhbtiq+'s 

Gepubliceerd
Leestijd: 1 min

De Democratische presidentskandidaat Kamala Harris maakt zich zorgen over de veiligheid van lhbtiq+-personen in de Verenigde Staten. Ook heeft ze de zogeheten ‘Don’t Say Gay’-wetgeving in Florida veroordeeld. Met de wet is het scholen verboden om over bijvoorbeeld homoseksualiteit en genderidentiteit te praten.

Kamala Harris was aanwezig bij de National Association of Black Journalists. Tijdens deze bijeenkomst benadrukte ze dat de ‘Don’t Say Gay’-wetgeving in Florida al veel schade heeft veroorzaakt. Hierover zei ze dat leden van de lhbtiq+-gemeenschap zich op dit moment niet veilig voelen.

pride-vlaggen verboden

De Parental Rights in Education Act, in de volksmond bekend als de ‘Don’t Say Gay’-wet, is een van de verschillende anti-lbhtiq+-wetten die gouverneur van Florida Ron DeSantis heeft aangenomen. Het oorspronkelijk doel van de wetgeving was om de discussie over seksuele geaardheid of genderidentiteit op basisscholen in Florida te verbieden. Inmiddels is de wet uitgebreid, waardoor Pride-vlaggen zijn verboden en discussies over lhbtiq+-rechten effectief te censureren.

Toen de wet in 2022 werd aangenomen, leidde dit tot een golf van nieuwe anti-queer wetsvoorstellen die erop gericht waren de rechten van lhbtiq+’s in te perken. Hieronder viel ook een wetsvoorstel dat rechtbanken toestond om de voogdij over te nemen van de ouders van transgender jongeren die genderbevestigende zorg hadden gekregen of zouden krijgen. Wat in feite betekent dat die kinderen wettelijk ontvoerd mogen worden.

no-go zone 

Sinds de invoering is Florida een soort no-go zone geworden voor lhbtiq+-Amerikanen, waarbij een aantal inwoners van Florida de Sunshine State is onvlucht. Vorig jaar gaven de Human Rights Campaign en Equality Florida reisadviezen waarbij queer Amerikanen werd verteld om uit de buurt van Florida te blijven.

Harris zei dat de situatie daar een indicatie was van hoe gemarginaliseerd mensen zich in het hele land voelen. "Immigranten of mensen met een immigrantenachtergrond voelen zich nu niet veilig. Vrouwen voelen zich nu niet veilig", vervolgde ze. "Ja, ik voel me veilig, ik heb bescherming van de Secret Service. Maar dat verandert niets aan mijn perspectief op het belang van vechten voor de veiligheid van iedereen in ons land. En er alles doen wat we kunnen om mensen op te tillen en niet om ze neer te slaan, zodat ze zich alleen en klein voelen."

interview

Bekijk hieronder het volledige interview met Kamala Harris tijdens de National Association of Black Journalists.

Powered by Labrador CMS