Brenda Biya en Layyons Valença

Kameroense presidentsdochter is lesbisch: met haar coming-out wil ze anti-homowetgeving afschaffen

Leestijd: 1 min

In Kameroen staat een straf van vijf jaar op homoseksualiteit. De 91-jarige Paul Biya is al 40 jaar president van het Afrikaanse land. Zijn dochter, woonachtig in Zwitserland, heeft nu bekendgemaakt dat ze lesbisch is. Ze hoopt hiermee dat de anti-homowetgeving in Kameroen nu wordt ingetrokken.

De 27-jarige Brenda Biya is groot nieuws in haar geboorteland Kameroen. Een week geleden plaatste ze een bericht op Instagram waarin te zien is dat ze zoent met Layyons Valença, een Braziliaans model. Onder de foto plaatste ze de tekst: “Ik ben dol op jou en ik wil dat de hele wereld het weet!”

hoop op verandering 

Dat is op zich al heel wat voor iemand uit Kameroen, waar homoseksualiteit strafbaar is en het geweld tegen lhbtiq+-personen in een opwaartse spiraal zit. Maar daar komt nog bij dat Brenda de dochter is van de al veertig jaar regerende president van Kameroen, Paul Biya.

Onder de conservatieve regering van Biya bestaat strenge anti-homowetgeving die hij dus ook ondersteunt. De coming-out van zijn dochter is daardoor extra opmerkelijk. Met het bekendmaken van haar lesbisch zijn hoopt Brenda dat ze verandering kan brengen in de maatschappelijke positie van lhbtiq+-personen in Kameroen.

familie niet  blij

In een interview met de krant Le Parisien vertelt ze: “Er zijn veel mensen zoals ik die in dezelfde situatie zitten en lijden vanwege wie ze zijn. Als ik die mensen hoop kan geven, ervoor kan zorgen dat ze zich minder alleen voelen, en liefde hun kant op kan sturen, dan ben ik gelukkig.”

Brenda woont al jaren in Zwitserland, van waaruit ze haar bericht de wereld instuurde. Haar familie was daar bepaald niet blij mee, laat ze weten. De eerste die haar belde was haar broer, die boos was omdat ze het hem niet eerst had verteld. Later belden haar ouders met de eis om de foto van Instagram te verwijderen. “Sindsdien heerst er stilte.”

aangifte 

Een groep mensen die de anti-homowetgeving in Kameroen ondersteunt, heeft aangifte gedaan tegen Brenda. Volgens een woordvoerder staat niemand boven de wet.

Bron: OUTtv

Powered by Labrador CMS