Kijktip: Pride is Protest!, een docu over de zin van Pride
Waarom is een Pride nog zinvol? En welke creatieve strijdmiddelen gebruiken LHBTQ-activisten om te blijven opvallen in een tijd dat Pride voor sommigen niet veel meer is dan een feestelijke parade? Op deze vragen willen Marieke Dermul en Filip Tielens antwoord geven in hun documentaire Pride is Protest!
Het antwoord op die vragen zochten de Vlaamse Marieke Dermul en Filip Tielens tijdens de grootste Pride aller tijden, in juni 2019 in New York. “De verhalen die we daar sprokkelden, zowel van een veteraan die er in 1969 bij was bij de Stonewall-rellen tegen de politie als van activisten nu, hebben ons erg aangevuurd en ontroerd”, vertellen ze in een persbericht.
“Maar ze hebben ons ook aan het denken gezet over de situatie bij ons. Want ook in België woedt het debat: Is de Pride niet te veel een parade geworden en nog te weinig een protest? En wordt de Pride gerecupereerd door politieke partijen en bedrijven?”
Strijd
In de aangrijpende documentaire 'Pride is protest!' is te zien dat de strijd tegen homo- of transfobie nog lang niet gestreden is. Maar daarnaast tonen ze ook inspirerende voorbeelden van creatief protest: van strijdliederen tot activistische drag en een priester die zijn kerk opent voor queer karaoke.
Alternatieven
In New York ontdekken Marieke en Filip naast de grote Pride ook vele alternatieve marsen met 10.000’en deelnemers. Daarin wordt niet alleen geprotesteerd tegen Trump of politiegeweld, maar ook tegen hoe de Pride is geëvolueerd én tegen de hiërarchie en discriminatie binnen de LGBTQ-gemeenschap zélf. De Dyke March en de Queer Liberation March knopen zo opnieuw aan bij het originele doel van de eerste Pride uit 1970, dit jaar precies 50 jaar geleden: protest.
Discriminatie
Veel LGBTQ'ers klagen immers aan dat niet alle groepen binnen de regenboogbeweging even sterk geaccepteerd worden. Sommigen vinden dat de Pride teveel een parade is geworden voor de ‘witte homoman’, de groep die al het sterkst geëmancipeerd is. De Pride is volgens hen te weinig gericht op de rechten van zwarten en latino’s, drag queens en transgenders, nét zij die als eerste op de barricades stonden bij Stonewall.
Pinkwashing
Ook de commercialisering van de Pride is een doorn in het oog. Bedrijven showen hun gesponsorde praalwagens, maar wat doen ze écht voor de LGBTQ-gemeenschap? Op Times Square troffen Marieke en Filip giga-billboards aan met regenboogreclames. Alleen blijkt uit onderzoek dat veel grote bedrijven niet zo gay friendly zijn en vooral extra willen verkopen...
Marieke Dermul (1988) is digital storyteller en regisseur. Filip Tielens (1989) is journalist voor De Standaard, VRT/Klara en het multimediale collectief De Zendelingen.
Wanneer te zien?
Hun documentaire Pride is Protest! is op 16 mei om 20:10 uur te zien op Canvas. Hier de website, met daarop ook de trailer.