Toneelvoorstelling Turn Turn Turn

Kom naar Turn Turn Turn, een komedie over de kijk naar lhbtiq+-personen in de provincie, mantelzorg en desillusie

Toneelstuk van De Gemeenschap op 16 oktober in première

Leestijd: 2 min

Ergens in Oost-Nederland woont een vader met zijn dochter. Hij zit in een rolstoel, zij is zijn mantelzorger – tegen haar wil. Dan komt een buitenstaander die rolverdeling opschudden: een homojongen uit de Randstad. Dit is heel in het kort waar de voorstelling Turn Turn Turn over gaat.

Theatergezelschap De Gemeenschap speelt op 16 oktober in Theater Kikker in Utrecht de premièrevoorstelling van Turn Turn Turn. In deze voorstelling staan verlangen, lichamelijke beklemming en mantelzorg, een steeds actueler en nijpender thema, centraal. 

Maar het is ook het verhaal van de eeuwenoude tegenstellingen tussen de stad en de provincie, waar men, ook in 2024, nog vaak met ongemak kijkt naar lhbtiq+-personen. Het stuk is onder regie van Roy Peters, die naast acteurs Jeroen van Arkel en Iris Vlutters in deze productie ook zelf meespeelt. De tekst is van Rob de Graaf. 

het verhaal 

In de stille beslotenheid van een dorp, ergens in Oost-Nederland, woont een vader (Roy Peters) met zijn dochter (Iris Vlutters). Hij, een voormalig turnkampioen, zit na een val uit de ringen a­an een rolstoel gekluisterd. Zij is haar eerste jeugd voorbij en wat ze misschien ooit aan ambities en vooruitzichten heeft gekoesterd wordt nu weggedrukt door haar taak als mantelzorger. 

Een buitenstaander zou zich verbazen over de symbiotische relatie tussen vader en dochter, die heen en weer beweegt tussen genegenheid en minachting, tussen zorg en frustratie. Als die buitenstaander er komt, in de gedaante van een onschuldige en nieuwsgierige homojongen uit de Randstad (Jeroen van Arkel), doorbreekt dat het broze evenwicht tussen vader en dochter. 

De voormalige sporter ziet in hem een kans om zijn eigen gefnuikte ambities alsnog een belichaming te geven; de jonge vrouw maakt mee hoe onderdrukte verlangens hun weg naar erkenning zoeken. Dat de nieuwkomer helemaal geen sportambities heeft en dat hij op mannen valt wordt door de andere twee zo lang mogelijk genegeerd. “Misschien is het een fase…” 

tegenstellingen 

Aan Turn Turn Turn liggen een aantal tegenstellingen ten grondslag: tussen virtuoos bewegen en gedwongen stilstand, de stilte van een dorp in de verre regio tegenover de dynamiek van het stadsleven en het contrast tussen gekoesterde illusies en de schrale realiteit. 

Daarnaast wordt er, geheel binnen de traditie van de voorstellingen van De Gemeenschap, een queer levensvisie tot uitdrukking gebracht en wordt er met een kritische, verwonderde blik naar de werkelijkheid gekeken. 

Er wordt niet geschroomd om kanttekeningen te plaatsen die bijtend zijn en soms schurend – maar de grondtoon is altijd vrolijk en goedgemutst. Dit stuk wil bijdragen aan het grote doel van theater: het publiek aan het denken zetten. 

Turn, Turn, Turn gaat op 16 oktober 2024 in Theater Kikker in Utrecht in première en speelt vooralsnog t/m februari in het hele land. Bekijk de volledige speellijst op www.degemeenschap.nu. Hier zijn ook de tickets verkrijgbaar.

Regie: Roy Peters | Tekst: Rob de Graaf | Spel: Iris Vlutters, Jeroen van Arkel, Roy Peters | Kostuums: Marrit van der Burgt | Licht en techniek: Coen Jongsma | Grafisch ontwerp: Peter te Bos | Fotografie: Bowie Verschuuren | Publiciteit: Tim Treffers

Powered by Labrador CMS