Lekkere muziek: de opvallendste solosingles van Freddie Mercury
Van 'The Great Pretender' tot 'Living on My Own'
Hij is vooral bekend als voorman van Queen, maar in 1984
besloot Freddie Mercury het ook als solozanger te proberen, met wisselend
succes. Van ‘Love Kills’ tot ‘The Great Pretender’ en het bombastische duet met
operazangeres Montserrat Caballé: hier komen ze allemaal voorbij.
‘i can hear music’
Maar eerst even dit. Voordat Farrokh Bulsara Freddie Mercury werd, bracht hij in 1973 een single uit onder de naam Larry Lurex. Het is een rechttoe rechtaan gezongen cover van ‘I Can Hear Music’, een song van o.a. Phil Spector die de hitlijsten werd ingezongen door meidengroep The Ronettes. Er zijn geen beelden van, maar iemand heeft het onderstaande werkje vrij aardig in elkaar geknutseld.
‘love kills’
Eigenlijk klinkt Freddies eerste echte solosingle niet eens heel anders dan het Queen-werk uit die tijd, met een beat die wel wat doet denken aan ‘Radio Ga Ga’. ‘Love Kills’ was de leadsingle van het soloalbum Mr. Bad Guy, dat in 1984 verscheen. De video ziet eruit als een stomme film, en bevat helaas geen beelden van Mr. Mercury himself.
‘i was born to love you’
Op de tweede single van Mr. Bad Guy gaat Freddie voor een vette Bronski Beat-beat. Het is een opzwepende track waarop de zanger desondanks klinkt alsof hij een ballad zingt. In de video ziet hij eruit als een in het wit geklede matador, maar al binnen een minuut gaat het bolerojasje uit, zoals men toen al jaren van hem gewend was.
‘made in heaven’
De totale bombast van Queen komt hier prachtig naar voren in de video van ‘Made in Heaven’, waar Freddie hoog boven een kluwen dansende mensen uittorent in zo’n typisch Mercury-pak: leer en latex strak om het lijf, een half ontblote torso en een echte pornstache. Het lied deed in Nederland echter helemaal niets, helaas.
‘the great pretender’
We slaan even een paar singles over en belanden in 1987, het jaar waarin deze cover van The Platters verscheen. Dat je van doowop ook iets reusachtigs kon maken, bewees Freddie met zijn eigen versie van dit lied. In de video brengt hij een ode aan vorige versies van zichzelf, zoals de stofzuigende Freddie uit de ‘I Want to Break Free’-video. Ook is hij voor het eerst zelf volledig in drag te zien. Het werd z’n grootste hit tot dan toe in Nederland, want ‘The Great Pretender’ kwam tot nummer 9 in de Nederlandse Top 40. O ja: die andere twee dragqueens in de video waren Queen-medebandlid Roger Taylor en acteur Peter Straker.
‘barcelona’
In zijn hele carrière heeft Freddie Mercury maar twee albums uitgebracht zonder Queen: het eerder genoemde soloalbum Mr. Bad Guy in 1984 en een opera-album samen met zangeres Montserrat Caballé in 1987. ‘Barcelona’ was de leadsingle, die in dat jaar niet zoveel deed. Het succes kwam pas vijf jaar later, toen de bezongen Spaanse stad in 1992 de Olympische Spelen organiseerde en dit lied bestempelde als lijflied. In de Top 40 ging het helemaal naar nummer 2.
‘living on my own’
In 1991 kwam er onverwacht een einde aan het leven van Freddie Mercury, onverwacht voor de buitenwereld althans. De zanger had in november 1991 bekendgemaakt dat hij aids had, een dag later overleed hij op 45-jarige leeftijd. Een jaar later verscheen het compilatiealbum The Freddie Mercury Album / The Great Pretender, met daarop remixes van zijn tracks. De derde single van dit dubbelalbum was de L.A. Mix van ‘Living on My Own’, dat in Nederland tot nummer 2 kwam. Het origineel stond op het album Mr. Bad Guy en werd in 1985 ook al gereleased, toen zonder succes. Met ‘Living on My Own’ kwam er postuum een einde aan de hitsuccessen van Freddie Mercury.