Deee-Lite

Lekkere muziek: ‘Groove Is in the Heart en andere househits van Deee-Lite

Leestijd: 2 min

“How do you say: Deee Groovy? How do you say… Deee Gorgeous!” Deee Lite bracht in de eerste helft van de jaren negentig een reeks aanstekelijke housetracks uit waarvan vooral ‘Groove Is in the Heart’ is blijven hangen, met een kleurrijke video waarin zangeres Lady Miss Kier klapwiekend danste in een flowerpowerpakje. Maar welke liedjes hadden ze nog meer? Je ziet ze hier!

‘groove is in the heart’ 

Deee-Lite was een Amerikaanse house- en dance-act uit New York City, met als stralend middelpunt zangeres Lady Miss Kier. In 1986 vormde zij een duo met Supa DJ Dimitri en twee jaar later kregen de twee groepsuitbreiding in de vorm van de Koreaans-Japanse DJ Towa Tei. In 1990 scoorde Deee-Lite voor het eerst een hit met ‘Groove Is in the Heart’ en het was een schot in de roos. Het lied zat vol samples en riffs uit andere tracks, een terugkerend fluitje en gastvocalen van Parliament/Funkadelic-bassist Bootsy Collins. Q-Tip van A Tribe Called Quest verzorgde de rap op de track. Dan de video: niemand danste zoals Lady Miss Kier, vanonder haar sixties-kapsel en in een psychedelische flowerpower-outfit. De song wordt nog altijd veel gedraaid en staat fier in Winq’s Ultieme Pride Anthem Top 100.

‘power of love’

Toen Madonna in 1990 met haar verzamelalbum The Immaculate Collection kwam, stonden daar twee nieuwe tracks op: ‘Justify My Love’ en ‘Rescue Me’. Die laatste had destijds volgens sommigen wel heel veel weg van ‘Power of Love’ van Deee-Lite. De track staat net als ‘Groove Is in the Heart op het debuutalbum World Clique, dat door het Amerikaanse muziekblad Spin werd uitgeroepen tot Album van het Jaar. Nog altijd klinkt het album fris en vrolijk, met een mix van funk, house, soul en zelfs salsa. ‘Power of Love’ is nog immer prachtig positief en in de video steelt deze keer DJ Dimitri de show met zijn strakke danspak.

‘good beat’

Eigenlijk is het leuker om gewoon meteen heel World Clique te luisteren, maar helaas is niet bij elke track een video gemaakt. Gelukkig wel bij ‘Good Beat’, waarin Lady Miss Kier te zien is in een futuristisch Barbarella-achtig kostuum. Wat bij Deee-Lite altijd zo leuk was: de creatieve muzikale intermezzo’s die de zang van Kier onderbraken.

‘runaway’

Was Deee-Lite succesvol? Mwah, het is maar hoe je het bekijkt. In Nederland haalden ze net de top tien met ‘Groove Is in the Heart’ en ‘Power of Love’ kwam niet verder dan nummer 47 en daarna hield het op. Eigenlijk was het alleen de Amerikaanse Billboard Dance-hitlijst waarin ze bleven scoren. Zes keer behaalden ze daarin de toppositie, waarvan ‘Runaway’ de vierde keer was (en de drie tracks hierboven de eerste drie). Het was de leadsingle van album nummer twee, Infinity Within. Muzikaal gezien klinkt het gepolijster van World Clique, tekstueel is het een stuk politieker dan de vrolijke voorganger. Hier vind je tracks over safe sex, het falende juridische systeem in de States en een oproep om je als kiesgerechtigde te registreren. Op ‘Runaway’ merk je daar weinig van, want dit is puur escapisme.

‘thank you everyday’

Op de een of andere manier doet ‘Thank You Everyday’ denken aan het vroege werk van Lisa Stansfield. Het is een rechttoe rechtaan dancetrack, met een video vol compilatiebeelden.

‘call me’

In totaal bracht Dee-Lite twaalf singles uit en drie albums. ‘Call Me’ staat op album nummer drie, Dewdrops in the Garden uit 1994. Dit album is een stuk psychedelischer dan de eerste twee. Lady Miss Kier liet zich inspireren door haar reizen door Yucatán en de liefde voor de dansvloer gaat hier vooral over bewustzijn. ‘Call Me’ heeft helaas geen officiële video, dus daarom dan maar dit knutselwerkje.

‘picnic in the summertime’

In augustus verscheen de laatste single van Deee-Lite, ‘Picnic in the Summertime’, een downtempo track met raps van Lady Miss Kier. De song valt een beetje uit de toon bij de rest, maar is desondanks nog typisch Deee-Lite: licht, positief, vrolijk, aanstekelijk. Nadat de band uiteenviel, profileerde Lady Miss Kier zich vooral als DJ. Maar ze hadden wat ons betreft nog jaren mogen doorgaan!

Powered by Labrador CMS