Lady Gaga

Lekkere muziek: ‘Just Dance’, Pokerface’, ‘Paparazzi’ en andere knallers uit de beginjaren van Lady Gaga

Gepubliceerd
Leestijd: 4 min

Ze brak door met trashy pophits, zong daarna jazz, country en musical, speelde in blockbusterfilms en tv-series en is inmiddels toe aan solopopalbum nummer zeven: de afgelopen zestien jaar heeft Lady Gaga beslist niet stil gezeten. We blikken terug op haar beginjaren en beginnen bij ‘Just Dance’, haar debuutsingle die in 2008 meteen haar eerste wereldhit werd. We bekijken per video wat de fraaiste outfit is van Lady Gaga.

‘just dance’

In Nederland kwam ‘Just Dance’ in april 2008 aanvankelijk niet verder dan de Tipparade, maar toen de single later dat jaar opnieuw werd uitgebracht ging Lady Gaga voor het eerst naar nummer één in de Top 40. Daar staat ze momenteel opnieuw, want haar huidige duet met Bruno Mars, 'Die With a Smile', voert de hitlijst alweer weken aan. In de video zien we een haast embryonale Lady Gaga met als enige buitenissige capriool een bliksemschicht op haar wang. We zijn samen met haar op een feestje dat uit de hand is gelopen, waar ze tussen de verdoofde mensen staat te zingen. Lekker trashy allemaal.

Fraaiste outfit: Gaga’s zebratop met vleermuismouwen. 

‘pokerface’

“Mah mah mah mah…” Als een sfinx rijst Lady Gaga op uit het water met op haar hoofd een masker die lijkt op een ontplofte Rubik’s kubus die goudkleurig is geschilderd. In 2009 stond ze maar liefst acht weken op één met ‘Pokerface’, waarmee single nummer twee haar grootste hit is in Nederland. Wat opvalt is hoe monotoon het lied eigenlijk klinkt. Niet gek dus, dat Lady Gaga hier live vaak een jazzy draai aan geeft. 

Fraaiste outfit: het beige badpak met bijpassende haarstrik.

‘lovegame’

“Let’s have some fun, this beat is sick. I wanna take a ride on your disco stick.” Grappig dat mensen dit toen heel spannend vonden. De eerste hits van Lady Gaga doen wat stijl betreft denken aan de Elektroclash-stroming die in het begin van de jaren nul om zich heen greep, met Felix da Housecat als boegbeeld en het damestrio van W.I.T. als stralend undergroundmiddelpunt. Luister maar eens naar hun ‘Boys Club’ en je hoort waar Gaga de mosterd vandaan haalde. In de video voor ‘LoveGame’ maken we voor het eerst kennis met Haus of Gaga, een groep creatievelingen die verantwoordelijk was voor de steeds excentrieker worden uiterlijkheden van de zangeres. 

Fraaiste outfit: de glitterbodysuit waarin ze naakt lijkt.

 ‘paparazzi’

Nadat ‘LoveGame’ tot nummer vijf kwam in de Top 40, haalde ‘Paparazzi’ de vierde plaats. De video is een klein verhaaltje dat is geregisseerd door Jonas Akerlund. Als love interest zien we Alexander Skarsgård, die destijds de rol van zijn leven speelde in de serie True Blood. In het begin liggen ze nog romantisch in bed te rollebollen, maar dan gooit Alexander Lady Gaga van een balustrade. Ze belandt in een rolsstoel, met een glitterbrace om haar nek en op haar hoofd een pannenkoekkapsel. Je ziet meteen dat ze uit is op wraak, en die is niet zoet. 

Fraaiste outfit: 1) haar bionische arm van goud en de rest van dat pak dat bestaat uit metalen platen en krukken. 2) het witte pak met de ene helft van een tutu om haar schouder en de andere helft om haar middel 3) haar eigele Mickey Mouse-onesie met dito zonnebril.

‘eh, eh (nothing else i can say)’

We houden even de volgorde aan van Gaga’s hits in Nederland, want officieel was dit de derde single. Deze track wijkt af van de eerdere hits, en Lady Gaga laat hiermee een zachtere kant van zichzelf zien. Het is een zomers liedje dat zomaar een cover had kunnen zijn van Ace of Bass of de Spice Girls. In de video zijn we wat outfits betreft terug bij af, want Mother Monster ziet eruit als een alternatieve Barbie. 

Fraaiste outfit: haar letterlijk te nemen bloemetjesjurk.

‘bad romance’

Na vijf singles kwam er een einde aan ronde één van Lady Gaga’s debuutalbum, The Fame. Op 18 november bracht ze een zogeheten reissue uit van dat album met daarop acht nieuwe tracks: The Fame Monster. De eerste die daarvan op single verscheen was ‘Bad Romance’, waarbij opvalt dat alles aan deze track bigger, bolder en brutaler klonk dan wat Lady Gaga hiervoor had uitgebracht. Alsof ze muzikaal gezien door een muzikale wasstraat was gegaan, zoiets. De video laat ook een soort wedergeboorte zien, met Gaga en haar dansers die uit couveuses tevoorschijn komen met gekke sprieten op hun hoofd.

Fraaiste outfit: het gouden glitterkostuum met van die schoenen waarop niemand kan lopen, behalve Lady Gaga dan. Of nee: de witte duster waaraan ze een complete ijsbeer voortsleept.

‘telephone’

De vorige zes hits stammen allemaal uit 2009. ‘Eh, Eh’ kwam tot nummer twaalf, ‘Bad Romance’ tot nummer tien en in 2010 bracht Lady Gaga haar duet met Beyoncé uit (die zelf net iets eerder een remix had uitgebracht van haar ‘Videophone’ met daarop als extraatje de zang van Lady Gaga). ‘Telephone’ kwam tot nummer zes, terwijl ‘Videophone’ bleef steken in de Tipparade. De video voor ‘Telephone’ was wederom een minispeelfilm die is geregisseerd door Jonas Akerlund. We zien hoe Lady Gaga naar de gevangenis gaat, met op haar hoofd een bril gemaakt van brandende sigaretten. Haar medegevangenen beginnen haar meteen te bepotelen, maar dan gaat de telefoon. Met colablikken in haar haar ziet Gaga intussen nog even hoe de vrouwen om haar vechten en dan blijkt Beyoncé aan de telefoon te hangen. Het leukste stuk van de video is het intermezzo waarin Lady Gaga een gifdrankje aan het mengen is. 

Fraaiste outfit: het vaste telefoontoestel dat een plek heeft gekregen op de gele pruik op het hoofd van Gaga.

‘alejandro’

Steven Klein maakte de video voor ‘Alejandro’. Hij staat bekend om zijn rauwe fotografische stijl en daar voegde Lady Gaga een staaltje militaire propaganda aan toe.  Het contrast kon haast niet groter zijn: ‘Alejandro’ klinkt als een tropisch niemendalletje à la ‘La Isla Bonita’, terwijl de beelden die Gaga je voorschotelt doen denken aan dystopische martelporno. De mensen vonden het leuk, want voor het eerst sinds een klein jaar stond Lady Gaga weer in de top 4 van de Top 40

Fraaiste outfit: de gothic headset met dopjes voor haar ogen.

Powered by Labrador CMS