Madonna - Sorry

Lekkere muziek: liedjes die de Pet Shop Boys voor anderen maakten of mixten

Van Eight Wonder en Robbie Williams tot Madonna en Liza Minnelli 

Leestijd: 3 min

In de veertig jaar dat de Pet Shop Boys bestaan, hebben ze niet alleen een enorm eigen oeuvre opgebouwd, maar deelden ze een groot aantal songs ook met anderen. Of andere artiesten vroegen het duo voor een remix. We zetten de tien mooiste tracks voor je op een rijtje, van Eight Wonder tot Madonna.

eight wonder – ‘i’m not scared’

Patsy Kensit begon haar carrière als kindster in films en begon in 1983 de band Eight Wonder. In 1988 kreeg ze ‘I’m Not Scared toegeschoven, met de prachtige eerste zin: “Take these dogs away from me!” Er zijn ook flarden Frans te horen in het lied, en de b-kant was zelfs helemaal Franstalig. Daar heette het ‘J’ai Pas Peur’. Later brachten de Pet Shop Boys ook hun eigen versie uit van ‘I’m Not Scared’.

liza minelli – ‘losing my mind’

Nadat de Pet Shop Boys de in slaap gesukkelde carrière van Dusty Springfield weer tot leven hadden gewekt met het duet ‘What Have I Done to Deserve This?’, klopte Liza Minnelli bij de ze aan met een bijzonder verzoek: of ze een compleet popalbum wilden produceren voor de Cabaret-diva. Twaalf jaar daarvoor had Liza with a Z al eens een discoplaat uitgebracht, hier gingen ze vol voor de vette eighties synth-sound van de heren. Het resultaat: Results, een album vol covers (waaronder Tanita Tikarams ‘Twist in My Sobriety’) en originele tracks. ‘Losing My Mind’ was de leadsingle in 1989, waarvan het origineel uit de musicalfilm Follies uit 1971 stamt. We schreven eerder dit eerbetoon aan Results (even een stukje naar beneden scrollen).

dusty springfield – ‘nothing has been proved’

En daar is Dusty al. Na het hierboven genoemde duet uit 1987 volgde een solosingle, genaamd ‘Nothing Has Been Proved’, van de soundtrack van de film Scandal, over het waargebeurde politieke schandaal rond de minister van Defensie die een affaire kreeg met de exotische danseres Christine Keeler. Een jaar later volgde Dusty’s album Reputation, dat voor de helft is geproduceerd door Neil Tennant en Chris Lowe.

boy george – ‘the crying game’

The Crying Game is een film uit 1992 over de IRA die een Britse soldaat hebben gekidnapt. Boy George verzorgde de gelijknamige soundtrack, met een cover van Dave Berry's gelijknamige hit uit 1964. De Pet Shop Boys maakten er een stemmige eigen versie van met Neil Tennant als achtergrondzanger.

kylie minogue – ‘falling’

In 1994 wilde Kylie een andere kant op met haar muziek. Ze had jarenlang samengewerkt met Stock, Aitken & Waterman (of nou ja, samen, de het hitfabriektrio gooide haar elke tien minuten een nieuw liedje voor de voeten) en koos nu voor haar onafhankelijkheid. ‘Confide in Me’ is de bekendste single van het voornamelijk door dance gedomineerde album dat ze simpelweg Kylie Minogue had genoemd. ‘Falling’ is geschreven door de Pet Shop Boys en nooit op single uitgebracht. Dus is er helaas ook geen video voor gemaakt.

blur – ‘girls & boys (remix)’

De Britpoppers van Blur waren midden jaren negentig in een heftige polemiek verwikkeld met Oasis: wie was nou de enige echte rockband waar alles om draaide? Met ‘Girls & Boys’ scoorden ze in 1994 hun eerste Britse top 5-hit. Neil en Chris haalden de track door de dansmangel en besloten later een live-cover te spelen tijdens de Discovery Tour in datzelfde jaar.

kylie minogue – ‘in denial’

Nog meer Kylie! In 1999 brachten de Pet Shop Boys het album Nightlife uit en ze vroegen Kylie voor dit duet. Volgens critici was dit een wilde gok, aangezien Kylies muzikale carrière hittechnitsch gezien op een dood spoor was beland. Een jaar later maakte Kylie haar comeback met ‘Spinnin’ Around’ en in 2004 toerde ze de wereld rond met haar Showgirl: The Greatest Hits Tour, waar ze ‘In Denial’ ook zong, met de vocalen van Neil Tennant op tape.

madonna – ‘sorry’

Toen Madonna in 2005 haar hitalbum Confessions on a Dance Floor uitbracht, noemde ze de Pet Shop Boys als een van haar inspiratiebronnen. Dat is het beste terug te horen in ‘Jump’, met een baslijn die verwijst naar ‘West End Girls’. Voor de tweede single ‘Sorry’ vroeg ze Neil en Chris voor een remix, zeiden ze meteen ja. Jaren daarvoor hadden ze Madonna al eens een lied aangeboden (‘Heart’), maar daar had de Queen of Pop niets mee gedaan. Aangezien Neil altijd al een duet met Madonna had willen zingen, heeft hij aan de remix van ‘Sorry’ zijn eigen vocalen toegevoegd. Hier de extra lange maximix.

robbie williams – ‘she’s madonna’

Toen Guy Ritchie en Madonna uit elkaar gingen, had Robbie Williams het erover met zijn toenmalige vriendin Tania Strecker. Want nu Madonna weer op de markt was, kon zij het natuurlijk wel schudden als Madge ook maar één toenaderingspoging zou doen. Het is allemaal tongue-in-cheek bedoeld, net als veel werk van Robbie én de Pet Shop Boys. In de video is Rob te zien als dragqueen, maar jammergenoeg dan weer niet in een Madonna-outfit. Robbie als ‘Material Girl’, dat was pas ironisch geweest.

girls aloud – ‘the loving kind’

Eigenlijk hadden de Pet Shop Boys ‘The Loving Kind’ in gedachten voor hun eigen album Yes uit 2009. Dit deden ze samen met het Britse productieteam Xenomania, maar tijdens de opnamesessies ‘voelde’ Chris het lied niet zo. Ze besloten het lied aan Girls Aloud te geven, waarna Chris vertelde dat hij ‘absolutely over the moon’ was van het resultaat. Het is een fraaie melancholische danceballad die dit lijstje eervol afsluit.

 

Powered by Labrador CMS