Pet Shop Boys - Go West

Lekkere muziek: liedjes die zijn gecoverd door de Pet Shop Boys

Van ‘Always on My Mind’ tot ‘Go West’ en ‘Can’t Take My Eyes off You’

Gepubliceerd
Leestijd: 3 min

‘Always on My Mind’, ‘Go West’, ‘Can’t Take My Eyes off You’ … Regelmatig grepen de Pet Shop Boys naar successen van anderen om een dikke hit te scoren. We hebben deze hits en een selectie onbekendere covers hier voor je op een rijtje gezet!

‘always on my mind’

Brenda Lee stond eind vorig jaar ineens weer op nummer 1 in de Amerikaanse hitlijsten met haar kersthit uit 1958, ‘Rockin’ Around the Christmas Tree’. Veertien jaar later nam zij als eerste het lied ‘Always on My Mind’ op. In hetzelfde jaar verschenen versies van Gwen McCrae en Elvis Presley, waarvan de laatste het best is blijven hangen. In 1987 kwamen de Pet Shop Boys met een synthpopversie van de track, waarop zanger Neil Tennant nasaler klonk dan ooit. Toch werkte het, en het werd een wereldhit.

‘losing my mind’

Liza Minnelli had nog nooit een pophit gescoord, dus in 1989 werd het hoog tijd. Samen met de Pet Shop Boys maakte ze een compleet album, met als leadsingle ‘Losing My Mind’, een cover van een lied uit de film Follies, over een voormalige showgirl – wat uiteraard allemaal heel erg deed denken aan Liza’s bekendste hoofdrol in de film Cabaret. Toch leek het alsof de Pet Shop Boys het lied nog ergens op een plank hadden liggen, want eerder al was hun eigen cover verschenen. Deze staat op het album Introspective uit 1988. Hier een live-versie uit 1991.

 

‘it’s alright’

Op Introspective stond ook een cover van Sterling Void, ‘It’s Alright’. Hierop zong Paris Brightledgde de vocalen. Het was een van de eerste housetracks met zang, uit 1987. De coverversie van de Pet Shop Boys is gelikter en daardoor ook een stuk minder spannend, maar het resultaat mag er hoe dan ook zijn.

‘what keeps mankind alive?’

Op Introspective staan nog veel meer covers, onder meer het door de Pet Shop Boys voor 8th Wonder geschreven ‘I’m Not Scared’ en hun versie van ‘So Sorry I Said’, dat ze later opnamen met (daar is ze weer) Liza Minnelli. ‘What Keeps Mankind Alive’ staat er ook op, dat muziekliefhebbers kennen uit de Dreigroschenoper van Kurt Weill en Bertold Brecht. De versie van de Pet Shop Boys hamert maar door, alsof het een b-kantje betreft van New Order. Maar toch leuk geprobeerd.

‘where the streets have no name / can’t take my eyes off of you’

In 1987 verscheen het album The Joshua Tree van U2, waarmee het Ierse kwartet min of meer heilig werd verklaard. Dat de Pet Shop Boys in 1991 met hun ‘Where the Streets Have No Name’ aan de haal gingen en het lied ook nog eens combineerden met een platgeslagen discoklassieker uit de jaren zeventig: het schoot veel U2-fans in het verkeerde keelgat. Desondanks werd hun campy cover in Ierland een nummer 2-hit.

‘go west’

Door naar 1993, want toen gingen de Pet Shop Boys helemáál los met een cover van The Village People. ‘Go West’ was al jaren een stadion-meezinger (in het Nederlands: ’t Is Stil Aan de Overkant’). Het lied begint met krijsende meeuwen, de video met een geanimeerde knalrode versie van het Vrijheidsbeeld in New York en dan verschijnen Neil Tennant en Chris Lowe in beeld: ze dragen een soort overalls met bezopen helmhoedjes en worden begeleid door een horde mannen die rechtstreeks uit een propagandafilm lijken gestapt. Uiteindelijk blijkt het Vrijheidsbeeld een gospelzangeres. Het resultaat: één grote campshow, en misschien wel de grootste hit uit hun carrière.

 

‘if love were all’

In 1994 verscheen de single ‘Yesterday, When I Was Mad’, van het album Very. Op de b-kant stond een cover van Noël Coward, ‘If Love Were All’. Het lied is afkomstig uit de operetta Bitter Sweet uit 1929 en staat bekend als ‘een van de eenzaamste liedjes ooit’. Hier zingt Neil Tennant het live, tijdens een eerbetoon aan Coward.

‘somewhere’

In 1957 kwam een musical uit die na 67 jaar nog altijd tot de verbeelding spreekt: West Side Story. Hierin zat het lied ‘Somewhere’, ook wel bekend als ‘There’s a Place for Us’. De muziek is gecomponeerd door Leonard Bernstein, Stephen Sondheim schreef de tekst. Door de jaren heen hebben tal van artiesten ‘Somewhere’ gecoverd, van Diana Ross & The Supremes en Barbra Streisand tot Marianne Faithfull en Phil Collins. Maar geen van allen maakte er zo’n pittige dance-versie van als de Pet Shop Boys. Hun ‘Somewhere’ verscheen op een speciale bonuseditie van het album Bilingual, in 1997. Volgens het Amerikaanse Billboard Magazine kreeg ‘Somewhere’ hiermee ‘eindelijk de queer versie die het al die jaren had verdiend’.

 ‘i started a joke’

Lang voordat de Bee Gees met hun piepstemmetjes en de soundtrack van Saturday Night Fever een complete disco-opleving veroorzaakten, scoorden ze hit na hit in de jaren zestig. Het waren gedegen radioliedjes met een kop en een staart, waarvan ‘ I Started a Joke’ uit 1968 een mooi voorbeeld is. In 2012 verscheen het album Elysium van de Pet Shop Boys. Hierop staat een fraaie, onderkoeld gezongen cover van deze Bee Gees-hit. Helaas is het nooit op single uit gebracht, dus is er ook geen video bij gemaakt. Dus doen we het hier met plaatjes van Chris en/of Neil.

Powered by Labrador CMS