Lhbtq-activisten in Maleisië: optreden The 1975 met ‘gay zoen’ kan leiden tot meer discriminatie

Gepubliceerd
Leestijd: < 1 min

Tijdens een concert in Maleisië van de Britse rockband The 1975 zoende zanger Matty Healy met bandlid Ross MacDonald om een vuist te maken tegen lhbtq-discriminatie. Als gevolg daarvan werd niet alleen het optreden van The 1975 gecanceld, maar het complete festival. Lhbtq-activisten zeggen nu dat het optreden niet handig was voor de community, en vrezen nog meer discriminatie.

In Maleisië is homoseksualiteit verboden en wie intiem is met iemand van hetzelfde geslacht wordt bestraft met geldboetes of een gevangenisstraf tot wel twintig jaar. De lhbtq-gemeenschap heeft geen rechten en openlijk transgender personen worden gecriminaliseerd.

Concert stilgelegd

Op vrijdag 21 juli was de Britse alternatieve rockband The 1975 de hoofdact tijdens het Good Vibes Festival in Maleisië. Om een statement te maken tegen lhbtq-discriminatie in dat land, besloot zanger Matty Healy zijn bandlid Ross MacDonald op het podium te zoenen. Hij zei erbij: “Ik zie niet waarom ze The 1975 uitnodigen en denken ons te kunnen vertellen met wie we wel of geen seks mogen hebben.

Na dertig minuten werd het concert stilgelegd. Daarna werd bekendgemaakt dat de resterende twee dagen van het Good Vibes Festival ook werden gecanceld. The 1975 zou daarna ook nog optreden in Indonesië en Taiwan, maar die concerten gaan ook niet door.

Lhbtq's geslachtofferd

Je zou misschien denken dat lhbtq-activisten blij waren met de uitspraken en de zoen van Healy, maar dat ligt net even anders. Lokale activisten noemen de handeligen van Healy ‘white saviour complex’ en wijzen erop dat het optreden kan leiden tot meer discriminatie en politieke aanvallen in Maleisië. Thilaga Sulathireh, oprichter van de lhbtq-organisatie Justice For Sisters, wijst erop dat er verkiezingen aankomen en dat het optreden van The 1975 eraan bij zou kunnen dragen dat lhbtq’s verder worden geslachtofferd.

“Sommigen zullen het protest van Healy kunnen waarderen, maar ik denk dat de timing ervan niet noodzakelijkerwijs in het voordeel van de mensen hoeft te zijn”, zei Sulathireh tegen de Washington Post. “Politieke partijen voeren momenteel campagne en we weten dat lhbtq’s vaak tot zondebok worden gemaakt.”

Homofobe agenda

De Maleisische dragqueen Carmen Rose sluit zich hierbij aan: “Zijn actie geeft conservatieve politici meer munitie om hun homofobe agenda in te zetten voor meer stemmen.” Ze is van mening dat Healys optreden een uiting was van het ‘witte redderscomplex’ en hij dit niet voor het land deed. “Als hij zoiets zou doen voor de lhbtq-gemeenschap, dan zou hij geweten hebben welke consequenties dit optreden voor ons heeft.”

Bron: PinkNews

Powered by Labrador CMS