Luister naar de podcast over de LHBTQ-geschiedenis van Schiedam
‘Vuyle ontugt’
Schiedam speelt een belangrijke rol in de LHBTQ-geschiedenis van Nederland. De stad was de plek waar Jillis Bruggeman in 1803 werd gedood. Zijn misdaad? Hij viel op mannen. Reden voor het Stedelijk Museum van Schiedam om in het heden en verleden van de Schiedamse LHBTQ-gemeenschap te duiken. Hier luister je naar de podcast.
Het Stedelijk Museum Schiedam is momenteel gesloten, maar dat betekent niet dat er niets te zien of te beluisteren is. In Schiedam is de naam van een serie podcasts, waarin het museum telkens een ander thema uit de geschiedenis van de stad belicht.
‘Vuyle ontugt’
Schiedam staat te boek als de plek waar Jillis Bruggeman (1750-1803) ter dood werd veroordeeld nadat de autoriteiten erachter waren gekomen dat hij op mannen viel. Dat was in die tijd nog een misdaad waarop de doodstraf stond. De officiële aanklacht luidde ‘vuyle ontugt’. Bruggeman werd aan de stadsgalg gebonden en met een zweep geslagen totdat hij aan zijn verwondingen overleed.
Bruggeman is de laatste persoon die in Nederland vanwege zijn seksuele voorkeur werd gedood. Homoseksualiteit bleef daarna nog wel lange tijd strafbaar. De galg waaraan Bruggeman is overleden, staat nu in het Stedelijk Museum Schiedam.
Jillis Bruggeman Penning
Sinds 2015 reikt Schiedam jaarlijks de Jillis Bruggeman Penning uit, aan een organisatie of persoon die strijdt tegen discriminatie en vervolging op basis van seksuele identiteit, in Nederland of daarbuiten. Onder hen bevinden zich Michael van Praag, Arie Boomsma, Barbara Barend en Boris Dittrich. In 2020 kreeg Claudia de Breij de penning. In de podcast zegt zij: “Ik vind het heel mooi dat je als gemeente iets historisch fout, recht zet.”
De podcast is te beluisteren op de website van Stedelijk Museum Schiedam.
Bron: AD