Manuel Guerrero Avinã

Man in Grindr-val gelokt en gevangen genomen in Qatar: “Ik dacht dat ik nooit meer vrij zou komen”

Gepubliceerd
Leestijd: 1 min

Een Brits-Mexicaanse man was in de veronderstelling dat hij aan het daten was op Grindr, in Qatar. In plaats daarvan werd hij door de politie in de val gelokt en gearresteerd. Na 44 dagen in de gevangenis werd hij vrijgelaten. Nu wijst hij iedereen erop hoe gevaarlijk het is in Qatar.

Manuel Guerrero Aviña werd in februari opgepakt in de staat Qatar in het Midden-Oosten, waar homoseksualiteit illegaal is. Dit nadat hij via de gay dating-app Grindr een afspraak had gemaakt met een man die een undercoveragent bleek te zijn.

veroordeeld wegens drugsbezit 

Na een rechtszitting in juni werd hij schuldig werd bevonden aan het bezit van een illegale substantie. Daarvoor kreeg de voormalige werknemer van British Airways een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden, een boete van omgerekend 2.450 euro en volgde er een uitzettingsbevel. 

In totaal heeft Avinã 44 dagen in voorarrest gezeten. Ambtenaren blijven volhouden dat hij in het bezit was van drugs, terwijl zijn familie het erop houdt dat hij in de val is gelokt vanwege zijn homoseksualiteit.

geen medicijnen 

Zijn tijd in de gevangenis heeft Avinã ervaren als inhumaan. Hij is hiv-positief, maar kreeg geen medicijnen nadat zijn voorraad op was. Ook werd hij gedwongen om namen te noemen van mannen die hij op Grindr had ontmoet.

Op 12 augustus maakte Avinã’s familie bekend dat hij is vrijgelaten en op een vlucht naar Londen was gezet. Na zijn aankomst vertelde hij aan de BBC: “Ik was doodsbang, ik dacht dat ik nooit meer vrij zou komen. Ik was bang dat ik zoek zou raken in het systeem en had nooit gedacht dat ik veilig thuis zou komen.”

wees voorzichtig 

Avinã heeft zeven jaar in Qatar gewoond zonder eerdere problemen en leidde zijn leven ‘achter gesloten deuren’. Nu wijst hij iedereen erop hoe gevaarlijk het kan zijn in Qatar: ‘wees heel voorzichtig als je Qatar bezoekt’.

Powered by Labrador CMS