Senior gays dancing

Meer dan 300 gay 50-plussers vieren alsnog ‘prom night’: “Eindelijk mogen we erbij horen”

Leestijd: 2 min

Voor veel scholieren is ‘prom night’, oftewel het jaarlijkse schoolgala, het hoogtepunt van het jaar. Maar veel gays vonden het lastig, omdat ze nog in de kast zaten of zich niet geaccepteerd werden. Dus organiseerde het Los Angeles LGBT Center alsnog een gala voor gay 50-plussers. “Eindelijk voel ik me geaccepteerd.”

Het Los Angeles LGBT Center organiseert ieder jaar in samenwerking met de Los Angeles Zoo de zogeheten ‘Senior Prom Night’. Voor lbhtq+-personen van 50 jaar en ouder zorgen ze voor een avond die helemaal is opgetuigd in de stijl van een good old gala zoals ze die nog kennen van hun highschool, maar waar ze destijds niet veel plezier aan hebben beleefd.

geweldige plek 

“Het is geweldig om op een plek te zijn waar je je volledig geaccepteerd wordt om wie je bent”, zegt de 67-jarige Andre Simpson. In zijn jeugd deed hij alleen mee aan het schoolgala om ‘erbij te horen’. “Het was niet leuk”, vertelt hij aan The Washington Post. Maar deze avond genoot hij van ‘het zien van alle liefde, zoenende stellen en vrienden die elkaar ontmoetten en vierden dat ze gewoon zichzelf konden zijn’. 

Het evenement was gratis en gesponsord door de damesvoetbalclub Angel City Football Club. Ze zorgden tevens voor vervoer en financiële steun voor degenen die dat nodig hadden – voor het aanschaffen van geschikte galakleding bijvoorbeeld.

met of zonder date 

Uiteindelijk kwamen ruim 300 mensen af op Senior Prom Night. Veel bezoekers waren komen opdagen met een date, anderen kwamen alleen, in de hoop een geschikte date te ontmoeten.

De 88-jarige Mel Weiss ging in zijn eentje, in tegenstelling tot zijn schoolgala zeventig jaar geleden toen hij met een meisje had afgesproken. “Het was een tijd waarin mensen nog niet uit de kast waren”, vertelt Weiss. “Ik voelde me gewoon ongemakkelijk.”

koning van het bal 

Zijn eigen coming-out beleefde Weiss toen hij in de zestig was. Sinds hij andere homoseksuele senioren heeft ontmoet, zit hij prettiger in zijn vel. De Senior Prom Night is een hoogtepunt in zijn agenda. “Het is altijd erg leuk”, zegt Weiss, die samen met de twee andere oudste aanwezigen is uitgeroepen tot koning van het bal.

Voor Andre Simpson is de Senior Prom Night een pleister op de wond uit zijn verleden, zegt hij. “Veel ouderen in de lhbtiq+-gemeenschap hebben heel wat meegemaakt en overleefd, maar desondanks zijn ze niet bezweken aan de teleurstellingen van het leven. Nog steeds zijn ze blij. Tijd doorbrengen met gelijkgestemde mensen die zoveel gemeen hebben is echt een genezingsproces.”

Bron: LGBTNation

Powered by Labrador CMS