Meer liefde voor locals: duurzaamheid op reis

Steeds meer reizigers zijn zich bewust van de ecologische gevolgen en de sociale impact van reizen

Leestijd: 4 min

Duurzaamheid op reis draait ook om het leven van de bewoners in je favoriete vakantieland. Nieuw onderzoek van Booking.com laat zien dat dat besef steeds beter doordringt. 

Wolken uitlaatgassen van knetterende brommers, lieflijke riviertjes vol plastic zwerfafval, graffiti op tempels en monumenten: toerisme levert weliswaar inkomsten op, maar het tast ook de leefbaarheid aan voor de bevolking van populaire bestemmingen, die daar immers het hele jaar door tegenaan moeten kijken. 

Een aanzienlijk deel van de Nederlandse reizigers is zich niet meer alleen bewust van de ecologische gevolgen van reizen, maar ook van de sociale impact op lokale gemeenschappen. Dat blijkt uit het jaarlijkse duurzaamheidsrapport van Booking.com, gebaseerd op de antwoorden van 32.000 reizigers wereldwijd, waaronder ruim duizend uit Nederland. 

In totaal heeft het platform sinds 2016 de meningen van bijna 230.000 reizigers verzameld over duurzaam toerisme. Uit de editie van 2025 blijkt dat veertig procent van de Nederlandse respondenten nu expliciet rekening houdt met zowel het milieu als de gevolgen van toerisme voor de lokale bevolking. 

Bijna evenveel (42 procent) geeft aan dat ze een bestemming beter willen achterlaten dan ze ’m aantroffen. Die cijfers wijzen op een verschuiving in ons bewustzijn: duurzaamheid gaat voor veel reizigers niet langer alleen over afval scheiden of energie besparen, maar ook over respect voor cultuur, economische betrokkenheid en sociale rechtvaardigheid. 

veel nederlandse respondenten willen een bestemming beter achterlaten dan ze ’m aantroffen.

Reiziger én bewoner

 Wat het onderzoek van dit jaar bijzonder maakt, is die dubbele lens: deelnemers is niet alleen gevraagd naar hun gedrag als reiziger, maar ook naar hun ervaringen als inwoner van een toeristische bestemming. Zo zegt 61 procent van de Nederlandse bewoners van dit soort plekken, dat toerisme overwegend positief is voor hún woonplaats, maar worden ook negatieve effecten benoemd zoals verkeersdrukte (19 procent), zwerfafval (23 procent), overbevolking (23 procent) en een stijgende kosten van levensonderhoud (15 procent). 

Toch pleit slechts 12 procent voor het beperken van toeristenaantallen. De meerderheid ziet liever meer investeringen in infrastructuur, zoals beter openbaar vervoer (21 procent), verbeterde afvalverwerking (21 procent) en natuurbescherming (15 procent). De conclusie: toerisme wordt geaccepteerd, maar vraagt om meer slimme aanpassingen en betrokken beleid. 

Goede bedoelingen of bewust gedrag?

 Ook het reisgedrag zelf verandert. Wereldwijd zegt 81 procent van de reizigers in 2025 op dit gebied duurzamere keuzes te willen maken, in Nederland gaat dat om 65 procent. Daarbij draait het niet alleen meer om energieverbruik – al blijft dat belangrijk – maar ook om sociaal-maatschappelijke factoren; steeds meer mensen zoeken bijvoorbeeld naar manieren om hun bestedingen ten goede te laten komen aan de lokale gemeenschap (62 procent) en willen authentieke ervaringen die aansluiten bij de lokale cultuur (64 procent). 

Dat zie je ook terug in gedragsverandering. In 2020 schakelde nog slechts een kwart van de Nederlandse reizigers de airco uit als ze niet in hun accommodatie waren; in 2023 was dat al 62 procent. Daarnaast proberen meer mensen bewust alternatieve bestemmingen te bezoeken (27 procent) of op andere momenten te reizen om drukte te vermijden (25 procent). Dat is vaak nog voordeliger ook, wat bewijst dat het in meer opzichten loont om creatief mee te denken.

Duurzame bestemmingen

Zin gekregen om nu zélf duurzaam op reis te gaan? Kies dan een van deze accommodaties die kunnen bogen op betrouwbare duurzaamheidkeurmerken van derden.

Winnipeg, Canada 

Winnipeg, gelegen in het hart van Canada, staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid, rijke inheemse erfgoed en levendige kunstscene. Waar te slapen: Het Fort Garry Hotel is een historisch icoon dat klassieke elegantie uit het begin van de twintigste eeuw combineert met moderne duurzaamheid. Gasten kunnen genieten van luxe kamers, een uitgebreide spa en de Oval Room Brasserie. Het hotel is een nationaal historisch monument en behoudt zijn charme door originele materialen te restaureren en lokale leveranciers te steunen. Deze aanpak heeft geleid tot een ‘Green Key Global Eco-Rating’-certificering.

Hamburg, Duitsland

Hamburg is een havenstad die stedelijke innovatie combineert met een sterke focus op duurzaamheid. Waar te slapen: Het Clipper Boardinghouse biedt stijlvolle, ruime appartementen in de Portugese wijk, op loopafstand van de haven en het centrum. Dankzij het GreenSign-keurmerk is dit aparthotel ideaal voor korte én langere verblijven. De appartementen hebben moderne voorzieningen zoals kitchenettes en comfortabele woonruimtes – alsof je thuis bent, maar dan beter.

Genève, Zwitserland

Genève, aan het zuidelijke puntje van het meer van Genève, is wereldwijd koploper op het gebied van duurzaamheid. Waar te slapen: Het Adina Apartment Hotel Geneva – bekroond met het Green Key (FEE)-certificaat – is geschikt voor korte én lange verblijven. De ruime appartementen met keukens bieden flexibiliteit en comfort. Gasten kunnen gebruikmaken van moderne faciliteiten zoals een fitnessruimte, een binnenzwembad en een restaurant met lokale gerechten. Het hotel ligt in de wijk Les Avanchets, dicht bij de belangrijkste attracties van Genève, en biedt het opladen van elektrische auto’s aan.

Aarhus, Denemarken

Aarhus, de op één na grootste stad van Denemarken, mixt moeiteloos vikinggeschiedenis met hypermoderne design, cultuur en energie. Waar te slapen: Wakeup Aarhus is een modern budgethotel in het hart van de stad, gecertificeerd met het Green Key (FEE)-keurmerk. De kamers zijn minimalistisch, maar bieden alles wat je nodig hebt voor een ontspannen verblijf. Het hotel ligt tegenover winkelcentrum Bruun’s Galleri en vlak bij het centraal station. Zin om op de fiets de stad te verkennen? Je kunt er ook fietsen huren.

Puebla, Mexico

Puebla groeit gestaag uit tot een voorbeeldstad op het gebied van duurzaamheid. Waar te slapen: City Express by Marriott Puebla Centro ligt op wandelafstand van het historische centrum en combineert een toplocatie met moderne gemakken. Het hotel heeft het LEED-certificaat voor duurzaamheid ontvangen. De kamers zijn ruim en voorzien van tv’s en privébadkamers. Gasten genieten bovendien van gratis wifi, een fitnessruimte en een gratis shuttleservice binnen een straal van tien kilometer.

Seoel, Zuid-Korea

Seoel is een fascinerende mix van eeuwenoude tradities en hypermoderne innovatie. Waar te slapen: Het Sofitel Ambassador Seoul Hotel & Serviced Residences zorgt voor een luxe vijfsterrenervaring in het hart van de stad, met uitzicht op Seoul én op het Seokchon-meer. Gasten kunnen kiezen uit twee restaurants en gebruik maken van de spa, het zwembad en een exclusieve lounge. De ligging tegenover het Lotte World Mall-complex maakt shoppen en uitgaan wel héél makkelijk. Het hotel heeft een Green Key (FEE)-certificering en zet zich serieus in voor duurzaamheid, bijvoorbeeld door het verbannen van wegwerpplastic en het inkopen van biologische ingrediënten bij lokale boeren.

Powered by Labrador CMS