Minderjarige jongen veroordeeld voor homohaat en zware mishandeling lhbtq asielzoeker
Taakstraf en schadevergoeding
De rechter heeft een minderjarige inwoner van Hoogeveen veroordeeld voor bewezen homohaat en zware mishandeling van een Russische lhbtq asielzoeker. Hij krijgt een taakstraf van tachtig uur, twee jaar voorwaardelijke jeugddetentie en een schadevergoeding van 4.011 euro.
“De eerste dag van het jaar begon voor u als een slechte dag. En ik wil er maar geen geheim van maken. Uit de bekentenis bij de politie heeft u zich schuldig gemaakt aan anti-homogeweld.” Met deze zeer directe inleiding en woorden van gelijke strekking, begon op donderdag 10 augustus de zitting in de rechtbank van Assen door de kinderrechter waar een minderjarige inwoner van Hoogeveen, R.Z. terecht stond.
Onder invloed
Aanleiding daartoe was de zware mishandeling op oudjaarsnacht, 1 januari 2023, op basis van homohaat van een kwetsbare lhbtq asielzoeker afkomstig uit Rusland en woonachtig in azc Hoogeveen. De op dat moment 16-jarige R.Z maakte onderdeel uit van een vriendengroep die hierbij betrokken was.
Tijdens de zitting werd pijnlijk genoeg duidelijk hoe R.Z. samen met zijn vriendengroep onder invloed van alcohol het slachtoffer op oudjaarsnacht afrekende enkel op zijn afwijkende uiterlijk zoals zijn geblondeerde haar, zijn nagels en zoals ze het noemden ‘zijn glitterpakje’. Niet alleen door hem uit te schelden voor homo en flikker en door vuurwerk naar hem te gooien.
Vuistgrote steen
Maar vooral toen vanuit de vriendengroep R.Z. een meer dan vuistgrote steen pakte en van een afstand minder dan 4 meter keihard A. achter op zijn hoofd raakte. A. viel daardoor met zijn fiets op straat, happend naar lucht en verloor daarbij zijn bewustzijn.
Door één van de vrienden van R.Z. werd een video opname gemaakt waarin te zien is dat A. weerloos en bewegingsloos op de grond ligt, in zijn eigen bloed en met zijn hand nog probeert zijn gezicht te beschermen.
Voor dood achtergelaten
De steen veroorzaakte een 7 centimeter lange wond op A. zijn achterhoofd en zelfs een gat in de capuchon van zijn jas. De vriendengroep lieten hem voor vrijwel dood achter op straat terwijl buurtbewoners de politie alarmeerde.
Op het moment van het incident was de minderjarige R.Z. nog in een proefperiode van een eerder ernstig gepleegd incident. In de setting van de rechtbank waarin een zeer geërgerde kinderrechter telkens wees op R.Z. zijn overmatige alcoholgebruik van meer dan 10 biertjes, leek het echter alsof de werkelijke feiten niet doordrongen tot de moeder, de begeleider en de Raad voor de Kinderbescherming die aanwezig waren.
Poging tot doodslag
De kinderrechter wees A. op het feit dat hij zijn handen dicht mag dichtknijpen als minderjarige. Want als hij volwassen was geweest had de Officier van Justitie poging tot doodslag kunnen eisen. Veelvuldig haalde de kinderrechter ook de typisch Hoogeveense situatie aan van verveelde jongeren en alcohol.
“Feit is dat de steen door je gegooid is wat juridisch gezien een poging tot zware mishandeling is. Je hebt een grote handpalm en je hebt de steen met kracht gegooid. Eén van je vrienden heeft getuigd dat je het zelfs met ‘een grote zwieper’ deed. En één van je vrienden ging zelfs kijken of A. niet dood was. Je hebt het op de koop toegenomen en had moeten weten wat er kon gebeuren. Het slachtoffer werd ernstig geraakt, een slachtoffer die valt op mannen. Want je vrienden hebben verklaard dat je een hekel hebt aan homo’s, flikkers. En dit alles vanwege zijn uiterlijk.”
Anti-homogeweld
Om later te vervolgen: "Er was sprake van anti-homo geweld. Of je was zo toeter door de Bacardi dat je niet hoorde van vrienden dat ze ‘homo, homo’ riepen. Maar je hebt wel gericht van dichtbij een steen gegooid. Alleen vanwege zijn uiterlijk en gender. Ik vind dat shocking in een proefperiode waarin je was gewaarschuwd en je je taakstraf hebt verkloot."
In een intriest slotpleidooi gaf A. als meervoudig slachtoffer zijn redenen aan waarom hij gevlucht is uit extreem homofoob Rusland waar hij als lhbtq persoon na mishandeling en discriminatie geen bescherming ontving door autoriteiten.
PTSS
“Maar desondanks kwam ik een geval van geweld tegen dat ik zelfs in Rusland, met alle anti-menselijke wetten, verboden, bedreigingen en het gebrek aan voorlichting in de maatschappij, niet was tegengekomen.” Waarbij hij de impact van dit incident met PTSS als gevolg, uitlegde aan een onbewogen R.Z.
Pas nadat advocaat van het slachtoffer mr. Sidney Smeets aan R.Z. duidelijk maakte dat hij als enige van alle verdachten die A. bijna doodsloeg, weigerde zijn rol hierin te erkennen en excuses aan te bieden, draaide hij zich om naar het slachtoffer.
Hoger vonnis
“Excuses, het spijt me wat ik heb gedaan”. Waarna de rechter uitsprak dat R.Z wat hij deed, geheel voor zijn eigen risico was. Vanwege het bewezen anti-homo aspect gaf de rechter daarom een hoger vonnis dan de Officier van Justitie: zware mishandeling, 80 uur taakstraf, 2 jaar voorwaardelijk jeugddetentie met aftrek van drie dagen die R.Z. bij het politiebureau in voorarrest doorbracht en het toewijzen van schadevergoeding van 4011,-euro.
De rechtbank van Assen meldde vandaag 26 augustus dat er geen hoger beroep is aangetekend door de dader waarmee de uitspraak onherroepelijk.
Progress pride-vlag
Het COA weigerde A., die sinds deze week verblijfsstatus heeft ontvangen, in eerste instantie voor het bijwonen van deze zitting een dagkaart te verstrekken. Dit najaar gaan LGBT Asylum Support samen met het slachtoffer bij de school langs waar dit plaatsvond.
Want ondanks dat er een kleurrijke Progress pride-vlag hangt, lijkt een gesprek om aandacht te vragen over anti-homo geweld noodzakelijk. Dit verslag is gebaseerd op aantekeningen tijdens de zitting.
Coverbeeld: iStock