Mpox-vaccinaties opnieuw van start

Gepubliceerd
Leestijd: < 1 min

De vaccinaties tegen mpox (voorheen monkeypox) zijn opnieuw van start gegaan. Homo- en bi-mannen en transpersonen die nog niet eerder gevaccineerd zijn en die van zichzelf weten dat zij een grotere kans hebben om een mpox-infectie op te lopen, kunnen vanaf vandaag een afspraak maken bij hun GGD.

Mantotman.nl, het Nederlandse online platform voor de seksuele gezondheid van mannen die seks hebben met mannen, voert vanaf vandaag campagne om aandacht te vragen voor de mogelijkheid om zich gratis te laten vaccineren.

Mannen en transpersonen die niet weten of zij de vaccinatie nodig hebben, kunnen terecht op Mantotman.nl voor informatie. Na afloop van de vaccinatieronde in het najaar, komt de Gezondheidsraad met een advies over verdere voortzetting.

Uitbraak van mpox

De vaccinatie is belangrijk om infecties en verspreiding van het mpox-virus zoveel mogelijk te voorkomen. Vorig jaar kende Nederland, en andere landen in Europa, een uitbraak van infecties met het mpox-virus, het begon in het voorjaar en liep de hele zomer door.

Vanaf eind juli vorig jaar werden mannen die seks hebben met mannen per brief uitgenodigd om zich te laten vaccineren. Het virus hield zich deze winter rustig, maar vanaf maart zijn echter weer enkele gevallen van een mpox-infectie in Nederland gemeld. Het virus is dus nog niet verdwenen en kan zo weer een uitbraak veroorzaken.

Wijzen van overdracht en symptomen

Mpox (monkeypox) wordt overgebracht door intensief huid-op-huid-contact. In principe kan iedereen dus mpox oplopen. Toch worden de meeste infecties seksueel overgedragen, met name onder mannen die seks hebben met mannen. De klachten van een mpox-infectie beginnen vaak met hoofd- en spierpijn en lichte koorts en na enkele dagen kan er huiduitslag ontstaan in bijvoorbeeld het gezicht, op ledematen, op de penis of rond de anus.

De huiduitslag kan heel wisselend zijn, van kleine waterblaasjes die erg jeuken tot pijnlijke zweren. Ook is proctitis (darmontsteking) een klacht van mpox. Sommigen mensen hebben geen klachten. Ze weten niet dat ze het virus bij zich dragen en dragen op die manier mogelijk onbewust bij aan de verspreiding van het virus.

Vaccinatie

Soa Aids Nederland adviseerde een voorzetting van de vaccinatie, omdat in de eerste vaccinatieronde niet alle homo- en bimannen zijn bereikt die risico hebben op mpox. De minister van VWZ gaf onlangs het groene licht voor een nieuwe vaccinatieronde.

Nieuw is dat mannen en transpersonen zelf kunnen inschatten of zij kwetsbaar zijn voor mpox. Vervolgens dienen ze zelf  een afspraak te maken bij de GGD om gevaccineerd te worden. Er worden dus geen uitnodigingsbrieven meer gestuurd. Vaccineren kan in ieder geval tot dit najaar. 

Campagne

MantotMan.nl ondersteunt samen met Soa Aids Nederland mensen uit de doelgroep met eenduidige informatie zodat ze zelf kunnen beoordelen of ze in aanmerking komen voor een vaccinatie en wijst hen de weg naar de regionale GGD.

De komende periode worden de GGD’en voorzien van flyers en posters, en zal dat materiaal ook te vinden zijn bij huisartsen, hiv-behandelcentra en homo-horeca.

Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS