Pride Park

Na jaar afwezigheid: Pride Park weer terug in programmering Pride Amsterdam

Pride March van historisch Amstelveld naar bruisend Vondelpark

Leestijd: 2 min

De start van Pride Amsterdam begint dit jaar op het Amstelveld. Daar zal zaterdag 27 juli om 12.00 uur het vertrekpunt zijn van de Pride March naar het Vondelpark. Met de eerste Pride March wordt stilgestaan bij de historische plek van het Amstelveld in de lhbtiq+-geschiedenis.

Op 25 juni 1977 organiseerde de Internationale Lesbische Alliantie een manifestatie op het Amstelveld, tegen de Amerikaanse antihomo-activiste Anita Bryant. Uit deze manifestatie zijn later de Roze Zaterdagen ontstaan.

samen staan we sterker

Na aankomst in het park wordt het 9 dagen durende programma met als thema Together ingeluid. Together: door de geschiedenis levend te houden, te laten zien dat de regenboog-community samen sterker staat, ondanks én dankzij de onderlinge verschillen en door samen op te trekken voor gelijke lhbtiq+-rechten.

andere route

Met de start van de pride-activiteiten zijn direct twee uitdagingen opgepakt: een nieuwe route in én naar het Pride Park. “In het Vondelpark worden een aantal grasvelden vernieuwd en hebben we een andere routing. Daardoor ontdekken we weer nieuwe kanten van het park en kunnen we ook nog meer activiteiten kwijt,” aldus Lucien Spee de Castillo Ruiz, directeur Pride Amsterdam.

“De andere uitdaging is de looproute, want de demonstratie voor lhbtiq+-rechten werd vorig jaar gemist als aftrap van onze activiteiten. Iedereen is welkom, de focus ligt op rechten voor de regenboog-community en het samenkomen voor dit belangrijke doel.”

brassbands en een treintje 

De Pride March start op het Amstelveld, waar om 11.00 uur wordt verzameld en om 12.00 gestart en via de Utrechtsestraat, Reguliersdwarsstraat, Vijzelgracht en Weteringschans naar het Vondelpark wordt gelopen. De Pride March wordt begeleid door een aantal brassbands, geluidswagens en heeft een treintje zodat ook mensen met een beperking mee kunnen doen.

zichtbaarheid van de regenboog-community

Het park zal na een jaar afwezigheid weer voor één dag Pride Park worden met tal van sport- en spelactiviteiten, demonstraties, infostands en optredens. Kijken, ontdekken en beleven staat centraal tijdens Pride Park. “Kom lekker uit je eigen bubbel en comfort zone, ontmoet mensen in het echt en vier de verschillen.”

Met meer dan 40 informatiestands, vele uiteenlopende activiteiten, twee stages waaronder de Tropical Stage en optredens van King Faisel, Joseph Sanz de impersonator van Celia Cruz en winnaar van Chile’s got talent, Jordan Roy, Ruth Jacott en pride ambassadrice Inge Lamboo. 

volle en toegankelijke editie: nieuwe agenda en selecties

Er zijn deze editie zoveel activiteiten dat Pride Amsterdam een nieuwe agenda heeft gelanceerd. Tegelijk is daarbij ook het speerpunt van nog meer toegankelijkheid meegenomen. Zo kunnen bezoekers voortaan activiteiten selecteren op toegankelijkheid, gebarentolk, harde geluiden en felle lichten. Ook is er een aparte pagina voor toegankelijkheid op de website bijgekomen die alle extra mogelijkheden tijdens Pride Park, Pride Hub en de Canal Parade aangeeft. 

Pride Amsterdam vindt plaats van 27 juli tot en met 4 augustus 2024. Alle informatie en de nieuwe agenda zijn te vinden op https://pride.amsterdam/.

 

Powered by Labrador CMS