Na jarenlange strijd erkent Nepal huwelijk tussen lhbtiq+personen

Het tweede Aziatische land waar iedereen kan trouwen

Gepubliceerd
Leestijd: < 1 min

Na Taiwan is Nepal het tweede Aziatische land waar lhbtiq+personen met elkaar kunnen trouwen. Eerder dit jaar heeft het hooggerechtshof bepaald dat deze huwelijken officieel geregistreerd moeten worden. De weg daar naar toe verliep allerminst soepel en heeft jaren geduurd.

Zes jaar geleden stapten Maya Gurung (een trans vrouw) en Surendra Pandey (een cis man) al onofficieel in het huwelijksbootje. Destijds trouwden ze in een hindoeïstische tempel, in de nabijheid van familie en vrienden. Een officieel trouwcertificaat kregen de twee daarbij niet.

Rechtbank werkte niet mee

Gisteren kwam daar eindelijk verandering in, want hun huwelijk is nu geregistreerd bij het dorpskantoor in Dorje, een plaats in de bergen ten westen van de hoofdstad Kathmandu. De weg naar het huwelijk duurde lang en verliep allesbehalve soepel.

Want hoewel het hooggerechtshof van Nepal had uitgesproken dat huwelijken tussen lhbtiq+ personen geregistreerd mogen worden, werkte de rechtbank in het district van Gurung en Pandey hier niet aan mee, omdat die naar eigen zeggen ‘niet verplicht was om het bevel op te volgen’.

Een stap terug

De twee tekenden hoger beroep aan bij zowel het hooggerechtshof als de districtsrechtbank. Een uitspraak werd zo’n vijf keer uitgesteld, meldt de BBC. De lhbtiq+-gemeenschap zag dit als een stap terug en het koppel zelf vertelde dat hun droom in duigen was gevallen.

Deze week heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken wijzigingen aangebracht in het huwelijksproces, waardoor lokale overheidsinstanties huwelijken tussen lhbtiq+ personen nu wel kunnen registreren.

Rechten versoepeld

Nepal heeft de afgelopen de rechten voor de lhbtiq+-gemeenschap versoepeld. In 2015 is een discriminatieverbod op grond van seksuele oriëntatie opgenomen in de Grondwet.

Ook is het mogelijk voor mensen die zich niet als man of vrouw identificeren, te kiezen voor een derde geslacht in het paspoort.

Groot feest

Gurung en Pandey hebben inmiddels een groot feest gegeven, waarbij onder meer activist en parlementariër Sunil Babu Pant aanwezig was. Hij spreekt van een historische dag: “Het was nogal onverwacht, maar dit is heel positief.”

Coverbeeld: demonstranten strijden onder meer voor openstelling huwelijk in Nepal tijdens de Pride in Kathmandu - iStock

Powered by Labrador CMS