Namibië

Namibië maakt verbod op seks tussen mannen ongedaan

Leestijd: 2 min

Nadat Afrikaanse landen als Ghana en Oeganda de strengste anti-homowetten ter wereld invoeren, laat Namibië nu een ander geluid horen. Het Hooggerechtshof in dat land heeft besloten dat een verbod op seks tussen mannen ongedaan wordt gemaakt. In het vonnis stond geschreven: “Welke bedreiging vormt een homoseksuele man voor de samenleving?”

Het Hooggerechtshof van Namibië heeft een historisch verbod op homoseks ongedaan gemaakt en zegt in zijn uitspraak dat de wetten ‘voor een groot deel gebaseerd zijn op niets anders dan vooroordelen’. In het vonnis stond geschreven: “Welke bedreiging vormt een homoseksuele man voor de samenleving?”

Het Afrikaanse land deelt een grens met Zuid-Afrika en Angola, die beide seksuele activiteiten tussen mensen van hetzelfde geslacht in respectievelijk 1998 en 2021 hebben gelegaliseerd.

gebaseerd op vooroordelen 

Het Hof heeft geoordeeld dat ‘de handhaving van de morele privé-opvattingen van een deel van de gemeenschap (zelfs als zij de meerderheid van die gemeenschap vormen), die voor een groot deel gebaseerd zijn op niets anders dan vooroordelen’ niet te rechtvaardigen is, en dat het criminaliseren van homoseksuele mannen ‘vormt een grotere bedreiging voor de samenleving als geheel dan tolerantie’.

Seks tussen mannen werd aanvankelijk in Namibië onder koloniaal bewind strafbaar gesteld. Namibië handhaafde zijn wetten op het gebied van ‘sodomie’ en ‘onnatuurlijke seksuele misdrijven’ nadat het in 1990 onafhankelijk werd van Zuid-Afrika. Hoewel ze zelden werden gehandhaafd, leidden de wetten tot aanhoudend anti-lhbtiq+-sentiment in het land, waar 2,7 miljoen mensen wonen.

rechtszaak

De wetswijziging komt voort uit een rechtszaak die was aangespannen door de prominente lhbitq+-activist Friedel Dausab, ingediend in juni 2022 en gehoord door het Hooggerechtshof van Namibië in oktober 2023. 

Volgens belangenorganisatie Human Dignity Trust betwistte de zaak van Dausab de verenigbaarheid van de strafwetten met de fundamentele rechten die worden gegarandeerd in de grondwet van Namibië

open en eerlijk leven 

“Ik heb deze wetten als toegewijd activist aangevochten omdat ik mij er persoonlijk en scherp van bewust was dat criminalisering een duidelijk obstakel was voor een volwaardig, open en eerlijk leven. Ik kan ook bevestigen dat de sodomiedelicten de preventie van hiv-infecties en de toegang tot levensreddende behandelingen hebben belemmerd, en homomannen zoals ik een gemakkelijk doelwit voor misbruik hebben gemaakt”, zegt Dausab. 

“Maar bovenal voel ik me door dit besluit niet langer een crimineel die in eigen land op de vlucht is, simpelweg vanwege wie ik ben. Net als de meeste gewone Namibiërs heb ik altijd al de kans gewild om liefde te vinden en te weten dat ik erbij hoor. Vandaag voel ik me dichter bij dat doel”, voegde hij eraan toe.

Powered by Labrador CMS