Nieuwe cijfers
Nederlanders positiever over homoseksualiteit
Als er maar niet wordt gezoend in het openbaar
Volgens cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) gaat het weer iets beter met de acceptatie van LHBT’s in ons land. Toch is er nog veel werk aan de winkel.
In 2006 was iets meer dan de helft van de Nederlanders positief over homo- en biseksualiteit, in 2017 is dat gestegen tot 74 procent. Volgens het onderzoek hebben Nederlanders ‘weinig tot geen’ moeite met het huwelijk voor iedereen.
Toch is er niet alleen positief nieuws: 29 procent van de Nederlanders neemt aanstoot aan twee zoenende mannen op straat, twintig procent doet dat aan twee zoenende vrouwen. Aan zoenende hetero’s neemt slechts elf procent aanstoot.
“Ik wil een land waar LHBT’s zichtbaar zichzelf kunnen zijn ”
Bovendien vindt ruim tien procent van de Nederlanders dat homo’s en hetero’s geen gelijke rechten moeten hebben met betrekking tot adoptie. Ook mannen die hand in hand met elkaar lopen is nog steeds een probleem voor veel landgenoten. 21 procent van de Nederlanders zegt daar moeite mee te hebben.
“Mensen zijn positiever over zichtbaarheid van LHBT’s, maar het ligt moeilijker”, zegt Lisette Kuyper, onderzoeker bij het SCP tegen NOS. “Mensen hebben daar relatief meer moeite mee. Ook als je het vergelijkt met het huwelijk voor iedereen.”
COC-voorzitter Tanja Ineke voegt daaraan toe dat ze een land wil waar LHBT’s zichtbaar zichzelf kunnen zijn. “Waar je elkaar kunt zoenen of hand in hand over straat kunt zonder bang te zijn. Waar je je zo ‘vrouwelijk’ of ‘mannelijk’ kunt gedragen als je wilt.”
Want ook met dat laatste hebben Nederlanders moeite. Twintig procent van de Nederlanders vindt dat er iets mis is met mensen die zich geen man of vrouw voelen. Ruim een op de tien Nederlanders is daarbij negatief over transgenders.
Het hele rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau is hier te lezen.
Nederland uit Top 10
Afgelopen week kwam uit een rapport van de Rainbow Europe Index al dat Nederland uit de Top 10 landen met goede LHBTI-rechten is gezakt. ILGA-Europe spreekt van een wake-up call: “Een land als Nederland, dat altijd werd gezien als progressief, zit niet meer bij de koplopers”, zegt Evelyne Paradis, directeur van ILGA-Europe. “Dat Nederland ooit als eerste het huwelijk openstelde, is nu niet meer genoeg. Vooral trans- en interseksuele personen hebben behoefte aan meer wettelijke bescherming.”
Coverbeeld: Creative Commons