Netflix distantieert zich van Emilia Pérez-actrice Karla Sofía Gascón na social media-schandaal
Het had zo mooi kunnen zijn: voor het eerst maakte een trans actrice kans op een Oscar in de categorie Beste Vrouwelijke Hoofdrol, voor haar spel in de film Emilia Pérez. Maar nu lijkt het erop dat Karla Sofía Gascón haar eigen glazen heeft ingegooid, doordat er een lading oude, beledigende berichten van haar hand zijn uitgelekt. Netflix heeft zich nu gedistantieerd van de actrice.
Karla Sofía Gascón schreef in januari 2025 geschiedenis omdat ze als eerste persoon die publiekelijk trans is genomineerd werd in de categorie Beste Vrouwelijke Hoofdrol bij de Academy Awards, voor haar rol in de film Emilia Pérez.
enorme backlash
Haar nominatie werd gezien als een belangrijke stap voorwaarts voor de representatie van transgender personen in de filmindustrie, zeker nu de regering-Trump deze mensen bij wijze van spreken probeert uit te wissen. Maar nu is er een controverse ontstaan rond Garcóns eerdere activiteiten op sociale media, wat heeft geleid tot een enorme backlash.
Er zijn oude berichten van Garcón opgedoken van haar X-account (destijds nog Twitter) die volstaan met beledigende en denigrerende opmerkingen over verschillende groepen, onder wie moslims, zwarte personen en Aziaten. Gebruikers van X veroordeelden deze berichten en deelden ze met vooraanstaande personen in de filmindustrie, en met de oproep aan Garcón om een verklaring af te geven.
tijdlijn
De controverse die is ontstaan, overschaduwde al snel haar historische Oscar-nominatie, met als laatste update dat Netflix, de distributeur achter de film Emilia Pérez, zich naar verluidt heeft gedistantieerd van de actrice.
Attitude heeft in een tijdlijn alles omtrent de Oscars-controverse rond Garcón op een rijtje gezet.
23 januari – Oscarnominatie
De Academy maakt bekend dat Gascón genomineerd is in de categorie Beste Vrouwelijke Hoofdrol voor Emilia Pérez. Dit is een mijlpaal voor de representatie van transgenders in Hollywood.
30 januari – oude berichten van Garcón duiken op
Na haar nominatie begonnen oude berichten op sociale media, naar verluidt afkomstig van Gascón, te circuleren, nadat ze door journaliste Sarah Hagi waren ontdekt. De berichten bevatten denigrerende opmerkingen over meerdere groepen, waaronder moslims, zwarte personen en Aziaten. Eén bericht verwijst naar de islam als een ‘broeinest van infectie voor de mensheid’, terwijl een ander de Oscars bekritiseert omdat ze lijken op een ‘Afro-Koreaans festival’ of een ‘Black Lives Matter-demonstratie’.
31 januari – Openbare excuses en deactivering van Garcóns X-account
Als reactie op de negatieve reacties biedt Gascón publiekelijk haar excuses aan, waarin ze haar spijt betuigt voor haar eerdere opmerkingen. Ze verwijdert de berichten en deactiveert haar X-account. “Als iemand uit een gemarginaliseerde gemeenschap weet ik maar al te goed wat dit lijden inhoudt en ik bied mijn excuses aan aan degenen die ik pijn heb gedaan”, zegt ze in haar excuses.
2 februari –Interview met CNN en Español
Gascón geeft een interview aan CNN en Español, waarin ze haar berouw herhaalt, maar tegelijkertijd laat weten dat ze zich niet terugtrekt uit de Oscar-race. Ze zegt: “Ik ben beoordeeld, veroordeeld, opgeofferd, gekruisigd en gestenigd zonder proces en zonder de mogelijkheid om mezelf te verdedigen”, en voegt toe: “Ik heb geen misdaad begaan, noch heb ik iemand kwaad gedaan.” Op het interview komen gemengde reacties, waarbij sommigen haar excuses accepteren en anderen de oprechtheid ervan in twijfel trekken.
4 februari – Netflix neemt afstand van Garcón
Netflix, de distributeur van Emilia Pérez, zou Gascón uit de Oscarcampagne hebben gehaald, aldus Hollywood Reporter. Het bedrijf zou haar ook niet meer in promotionele evenementen hebben opgenomen. Ook zou de communicatie vanaf nu verlopen via haar agent in plaats van rechtstreeks met Garcón te praten.
ook kritiek op de film zelf
Overigens is er ook aardig wat kritiek op de film Emilia Peréz zelf. Zo schreef de Belgische krant De Morgen een artikel met de kop: 13 Oscarnominaties, toch heerst er controverse rond musical ‘Emilia Perez’ op Netflix: ‘500.000 doden en ze maken er een musical van’.
In het artikel zelf is te lezen: “Critici zijn boos over de representatie van hun land in de film en hekelen de minimale betrokkenheid van Mexicanen bij de hoofdcast en crew. De film is bovendien opgenomen in studio’s net buiten Parijs. Slechts een van de vier hoofdrolspeelsters is Mexicaans.
geen goede representatie
In november 2024 schreef de Amerikaanse lbhtiq+-mediabelangenorganisatie GLAAD al een artikel met de kop ‘Emilia Pérez is geen goede representatie voor transgenders’.