ABBA Compleet

Nieuw boek: ABBA Compleet, het verhaal van de 114 songs in 50 jaar tijd

Leestijd: 2 min

Wist je dat Benny, Björn, Agnetha en Frida met z’n vieren maar liefst 114 liedjes hebben opgenomen? Van hun eerste single uit 1972 tot aan het album Voyage precies vijftig jaar later staan ze allemaal opgetekend in het nieuwe, 528 pagina’s tellende boek ABBA Compleet. Vanaf nu te koop, met een tientje korting.

Het is begin jaren zeventig als Agnetha Fältskog, Anni-Frid ‘Frida’ Lyngstad, Benny Andersson en Björn Ulvaeus hun muzikale talenten bundelen en er in Zweden een bijzondere popgroep ontstaat. Met behulp van hun trouwe geluidstechnicus Michael B. Tretow slaagt ABBA er in minder dan tien jaar tijd in om een onovertroffen popgeschiedenis te schrijven. 

nog immer populair 

ABBA Compleet, het verhaal van de 114 songs onthult het volledige verhaal van de Zweedse wereldsterren – vanaf hun eerste single in 1972, tot aan hun Grammy-genomineerde studioalbum Voyage en de recente revolutionaire virtuele tournee. 

Ook nu, ruim vijftig jaar nadat zij op 6 april 1974 het Eurovisie Songfestival wonnen, geniet ABBA nog altijd een ongeëvenaarde populariteit. Van de eilandenarchipel van Stockholm tot de oevers van de Theems of de Hudson, de talrijke hits van ABBA maakten, en maken, hele generaties muziekliefhebbers enthousiast. Hun hits zijn de ‘oorwurmen’ van ons collectieve muzikale geheugen. Wie heeft er niet een keer meegezongen en gedanst op ‘Dancing Queen’, ‘Fernando’, ‘Waterloo’ of ‘Mamma Mia’?

eenvoudig maar o zo kunstig

Wanneer de groep in 2021, na veertig jaar afwezigheid besluit terug te keren naar het podium, is het succes er ook gelijk weer. Het nieuwe album Voyage bereikte de top van de internationale hitlijsten en de gelijknamige show in de ABBA Arena in Londen verkocht compleet uit. 

Van ‘Dancing Queen’ tot ‘The Winner Takes It All’, ABBA Compleet duikt in het hart van het altijd aanstekelijke repertoire van het kwartet met honderden miljoenen verkochte platen. Eén voor één worden de geheimen onthuld van de ogenschijnlijk eenvoudige maar o zo kunstige 114 liedjes van de grootste popgroep ter wereld.

chronologisch

Popmuziekexpert Benoît Clerc verdiepte zich in alle wetenswaardigheden van de omstandigheden die tot de compositie van elk nummer leidden. Chronologisch en op gedetailleerde wijze beschrijft hij de inspiratie voor de teksten, het opnameproces en de instrumenten die werden gebruikt voor het kenmerkende geluid van ABBA.

 ABBA Compleet, het verhaal van de 114 songs is het ultieme boek voor de echte fans die willen weten hoe ingenieus de songs werden geproduceerd en hoe de ABBA-leden hun succes beleefden. 

 Specificaties 

ABBA Compleet, het verhaal van de 114 songs
Benoit Clerc
• 528 pag.
• 21 x 27 cm
• circa 400 afbeeldingen in kleur en zwart-wit
• gebonden
• ISBN 978 94 625 8574 4 | NUR 660
• september 2024 

€ 59,95 introductieprijs (vanaf 1 januari 2025 € 69,95), verkrijgbaar via de website van uitgeverij WBooks

Powered by Labrador CMS