Nieuw boek: Utrechtenaren, over de queer geschiedenis van de Domstad
Queer in Utrecht: de verhalen van tegendraadse mannen en vrouwen
1730 is een belangrijk jaar in de queer geschiedenis van Nederland. In het boek Utrechtenaren staan de schrijvers uitgebreid stil bij de sodomieprocessen in dat jaar. Verder komen de verhalen van tegendraadse mannen en vrouwen aan bod in dit nieuwe boek.
Als je spreekt over mensen uit Utrecht, dan heb je het over Utrechters. Als je zegt: Utrechtenaren, dan wordt daar iets heel anders mee bedoeld. Het is namelijk een ander woord voor ‘mannelijke homoseksueel’ en verwijst naar de Utrechtse sodomieprocessen van 1730-1731. Zo zie je maar dat een deel van onze queer geschiedenis nauw is verbonden met Utrecht.
queer geschiedenis
Toch bleef de Utrechtse queer geschiedenis tot nu toe grotendeels ongeschreven. Het boek Utrechtenaren, een queer geschiedenis brengt daar nu verandering in.
Het boek laat zien hoe mannen en vrouwen die zich niet hielden aan de dominante sekse- en gendernormen en ondanks wettelijke en maatschappelijke discriminatie hun plaats veroverden in de Utrechtse samenleving: van de achttiende-eeuwse kalkdrager Gillis van Baaden tot lesbisch icoon Sylvia Bodnár, van transgender schrijfster en kunstenaar Dirkje Kuik tot voorvechter van gemeentelijk lhbt-beleid Jan Vesters.
persoonlijke verhalen
In dit boek worden hun persoonlijke verhalen verbonden met de ontwikkeling van de Nederlandse queer emancipatiebeweging als geheel. Op die manier onthullen ze een geschiedenis die het lokale belang ver overstijgt.
De Nederlandse en Utrechtse lhbtqia+-geschiedenis heeft haar eigen periodisering waarin andere jaartallen dan in de dominante vaderlandse geschiedenis – bijvoorbeeld 1730, 1911, 1971, 2001 – keerpunten vormen. Die afwijkende chronologie houdt verband met de enorme invloed van (veranderingen in) het strafrecht op het leven van de mensen die in het boek centraal staan.
12 hoofdstukken
Hun verhaal wordt verteld in twaalf hoofdstukken waarin steeds een persoon centraal staat, andere opmerkelijke Utrechtenaren uitgebreider geportretteerd worden en de woorden waarmee ze aangeduid werden – van sodomiet tot queer – nader toegelicht worden. Door de vele, vaak unieke afbeeldingen krijgt het Utrechtse verhaal in Utrechtenaren, een queer geschiedenis nog meer kleur.
over de auteurs
Maurice van Lieshout is historisch onderzoeker en publicist. Hij is auteur van vele artikelen over de geschiedenis van homoseksualiteit en is samensteller en medeauteur van een aantal boeken op dat terrein.
Marijke Huisman is universitair docent publieksgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Ze is geïnteresseerd in emancipatoire geschiedbeoefening en publiceert regelmatig over lhbtiq+-geschiedenis.
Evert van der Veen is kwartiermaker. Hij is sinds de jaren tachtig actief in het Utrechtse roze leven en publiceerde hier tevens over. Hij was docent/onderzoeker bij de Interfacultaire Werkgroep Homostudies aan de Universiteit Utrecht en ambtenaar regenboogbeleid van de gemeente Utrecht.
specificaties
Utrechtenaren, een queer geschiedenis
Maurice van Lieshout, Marijke Huisman, Evert van der Veen
Prijs: € 29,95
Aantal pagina's: 160
Illustraties: circa 100 afbeeldingen in kleur en zwart-wit
Taal: Nederlands
Uitvoering: Gebonden
Formaat : 22 x 26 cm
ISBN: 978 94 625 865 74
Verschijningsdatum: oktober 2024
Vormgeving: WAT ontwerpers