The Secret of the River

Nieuw op Netflix: The Secret of the River, over genderidentiteit en de inheemse Zapotec-cultuur

Bekijk hier de trailer

Gepubliceerd
Leestijd: 1 min

Twee kinderen genaamd Erik en Manuel zijn getuige van een gruwelijke dood in een dorp in Mexico. Bijna twintig jaar later kruisen hun paden opnieuw, maar Manuel heet nu Sicarú. Hoe verhouden ze zich tot elkaar, en hun grote geheim? Daarover gaat de serie The Secret of the River, die nieuw is op Netflix. Bekijk hier de trailer!

Opnieuw komt Netflix met een internationale serie vol lhbtiq+-thema’s. Deze keer staat een transgender personage centraal, net als de inheemse Zapotec-cultuur in Oaxaca, Mexico. Hier identificeren veel mensen zich muxes (spreek uit: ‘moe-sjes’). Muxe mensen worden vaak verward met transgender vrouwen, maar hebben een derde geslacht. Ze gebruiken verschillende voornaamwoorden en hebben verschillende seksuele geaardheden.

manuel is nu sicarú 

Tegen deze achtergrond speelt The Secret of the River zich af. De serie volgt twee kinderen genaamd Erik en Manuel die in een klein Oaxacaans dorp in Mexico wonen. Ze worden vrienden en zijn samen getuige van een gruwelijke dood, die ze geheim moeten houden.

Bijna twintig jaar later kruisen de paden van de twee vrienden elkaar opnieuw. De verschillen tussen de twee zijn duidelijker dan ooit, vooral ook om dat Manuel nu Sicarú heet. Ze moeten proberen te achterhalen wie ze nu voor elkaar zijn. Ook moeten ze samen hun verleden onder ogen zien, en hun grote geheim.

authentiek oaxaca 

Diego Calva is te zien als Erik en Trinidad González speelt de rol van Sicarú. In een interview met Them vertelt González: “The Secret of the River is een verhaal dat wordt geleid en verteld door trans vrouwen en muxes. Ik vind het geweldig dat de serie een heel authentiek Oaxaca vertegenwoordigt.

González is een actrice uit de stad Macultepec, in de buurt van Villahermosa in Tabasco, Mexico. Aan Them vertelt ze dat de setting van The Secret of the River haar deed denken aan haar eigen geboorteplaats, waar mensen zwaar katholiek en conservatief zijn en het daardoor geen gemakkelijke plek voor queers is om te wonen.

transitie 

Vijf jaar geleden verhuisde González naar Mexico-Stad om modellenwerk te gaan doen. Via het modellenbureau Supa vertrok ze naar Londen, alwaar ze aan haar transitie begon. In 2022 keerde ze terug naar Mexico, waar ze het script voor The Secret of the River onder ogen kreeg. Hoewel ze nog nooit eerder had geacteerd, greep González haar kans.

The Secret of the River staat nu op Netflix. Bekijk hier de trailer.

Powered by Labrador CMS