Nieuw op tv: De Roze Revolutie, een nieuwe docuserie van Michiel van Erp

Leestijd: < 1 min

Michiel van Erp heeft een documentaireserie gemaakt over vijftig jaar lhbtq-emancipatie. In vier afleveringen van De Roze Revolutie onderzoekt de regisseur vanuit zijn persoonlijke verwondering de geschiedenis van de lhbtq-beweging in Nederland, die zo’n beetje begon met de eerste demonstratie voor lhb-rechten in 1969. 

In De roze revolutie onderzoekt regisseur Michiel van Erp vanuit zijn persoonlijke verwondering de historie van de lhbtq-beweging in Nederland in de afgelopen vijftig jaar. Wat begon met een demonstratie voor lhb-rechten, is in ruim vijftig jaar uitgegroeid tot een lhbtqia+-beweging van vrijgevochten mensen die vieren dat iedereen anders is, zo is te lezen in het persbericht van de VPRO.

Hoe zit dat met die letters?

Hoe is het met de hard bevochten verworvenheden en hoe zit dat met al die letters? Van Erp laat het verhaal van binnenuit vertellen door de mensen die er een halve eeuw geleden al bij waren en degenen die nu van zich laten horen. Archiefbeelden van persoonlijke en gezamenlijke sleutelmomenten omlijsten letterlijk hun verhalen in een speciaal voor de serie ingerichte studio. De persoonlijke gesprekken laten emotionele toppen en dalen zien. De vrijheid om jezelf te kunnen zijn is een groot goed dat bevochten én gevierd moet worden.

Aflevering 1: Protest

Maandag 10 mei, 20.30 uur 
In 1969 was de eerste demonstratie voor LHB-rechten. Is de beweging sindsdien iets opgeschoten? Vijftig jaar geleden stond er veel op het spel bij de verschillende roemruchte demonstraties. Zo zat John Wellbergen (87) indertijd anderhalf jaar in de cel vanwege zijn homoseksualiteit.

Ook al lijkt de beweging zichtbaarder dan ooit, het verzet van de jonge generatie lhbtq's nu heeft opvallend veel raakvlakken met de strijd van toen. Michiel van Erp maakt via archiefbeelden en intieme gesprekken de balans op met de oude en de nieuwe generatie actievoerders. De vrijheid om jezelf te kunnen zijn is een groot goed dat nog steeds bevochten én gevierd moet worden.

Michiel gaat in gesprek met:
Naomie Pieter (30) - activist
Mart (17), Quinn (16), Lotte (17 ) - scholieren
Rijkjan Sikkel (75) - demonstrant in 1969
Joke Swiebel (79) - oud-voorzitter Federatie Studenten Werkgroepen Homoseksualiteit
John Welbergen (86) - gevangen gezeten vanwege 248bis
Glenn Helberg (66) - psychiater
Marty van Kerkhof (70) - Tedje en de Flikkers
Maaike Meier (72) - hoogleraar Genderstudies
Tieneke Sumter (58) - oprichter SuHo vrouwen
Ger Poels / Victoria False (57) - dragqueen
Kees-Karel Peters (71) -  organisator protest tegen bisschop Gijsen
Peter van Maaren (62) - oud leraar, demonstrant Roze Zaterdag 1982
Anneke (21), Anne (23), Kade (27) - leden studentenvereniging ASV Gay
Thorn Roos de Vries (25) - acteur/performer

Informatie

Regie: Michiel van Erp
Productie: De Familie Film & TV in coproductie met VPRO
Meer informatie: 2doc.nl/roze-revolutie

Coverbeeld: Demonstratie 1969 Binnenhof Den Haag

Powered by Labrador CMS