Nieuw: steunpunt voor slachtoffers ‘homogenezing’

“We zijn geen psychologen, maar bieden wel een luisterend oor”

Leestijd: < 1 min

Mensen die in hun leven te maken hebben gehad met conversietherapie of andere praktijken om iemands geaardheid of seksuele oriëntatie te veranderen, kunnen terecht bij een nieuw steunpunt. Het initiatief is opgezet door christenen die zelf lhbtq zijn of zich bij deze groep betrokken voelen.

Uit onderzoek in 2020 bleek dat er in Nederland zo’n vijftien therapeuten en organisaties zijn die zich bezighouden met conversietherapie, iets dat in de volksmond ook bekendstaat als ‘homogenezing’. Dit hoeft overigens niet altijd therapie te zijn, het komt bijvoorbeeld ook voor dat er voor lhbtq’s moet worden gebeden. Het is onduidelijk hoeveel mensen die conversiepraktijken daadwerkelijk ondergaan.

Ervaringsdeskundigen

Voor degenen die willen praten over de therapie die zij hebben ondergaan, is er nu een steunpunt opgericht door Stichting Wijdekerk, een organisatie van christenen die zelf lhbtq zijn of zich bij hen betrokken voelen. Bij het steunpunt kunnen mensen in gesprek met ervaringsdeskundigen. “We zijn geen psychologen, maar bieden wel een luisterend oor”, zegt Alexander Noordijk, een van de initiatiefnemers. “Ook kunnen we eventueel doorverwijzen.

Het LKP, de koepelorganisatie voor christelijke lhbtq’s, is positief over het nieuwe steunpunt. “Elk initiatief dat hulp biedt, juichen we toe”, zegt Kees Goedegebuur van het LKP. “En ik hoop van harte dat het niet nodig blijkt te zijn.”

Wetsvoorstel

Het huidige kabinet keurt conversietherapie af, maar laat het initiatief voor een verbod bij de Tweede Kamer. D66, VVD, PvdA en GroenLinks willen dit verbieden en hebben een wetsvoorstel aangekondigd.

Bron: NOS.nl / Coverbeeld: Unsplash

Powered by Labrador CMS