Tell me about it

Nieuwe campagne Tell Me About It: durf te praten over zelfdoding binnen de regenbooggemeenschap

Leestijd: 2 min

Mensen die lesbisch, homo, bi en/of transgender zijn doen vaker een suïcidepoging. Bijna de helft heeft ooit gedachten aan zelfdoding gehad, dat is ruim vijf keer vaker dan in de algemene volwassen bevolking. Meijt presenteert daarom een spraakmakende campagne gericht op suïcidepreventie, genaamd Tell Me About It.

Eerst even wat cijfers. Mensen die lesbisch, homo, bi en/of transgender (lhbt) zijn of die gevoelens hebben, staan voor extra uitdagingen in vergelijking met anderen. Negatieve reacties, pesten, geweld en minderheidsstress komen veel voor. Hierdoor ervaren zij vaker depressies en gedachten aan zelfdoding.

In een factsheet zet 113 Zelfmoordpreventie in samenwerking met Movisie en de Rijksuniversiteit Groningen de meest recente cijfers en kennis op een rij. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die registreert hoeveel zelfdodingen plaatsvinden, registreert niet hoeveel van deze overleden mensen onder de lhbt-groep vallen. Cijfers over het aantal zelfdodingen door mensen in Nederland die vallen onder de lhbt-groep, zijn daarom niet beschikbaar. 

vaker gedachten aan zelfdoding

Bijna de helft van de Nederlandse lesbische, homo- en biseksuele volwassenen en jongeren heeft ooit gedachten aan zelfdoding gehad. Dit is ruim vijf keer vaker dan in de algemene volwassen bevolking. Dit percentage is in lijn met recent internationaal onderzoek waarin werd vastgesteld dat meer dan 40% van de lhb jongeren kampt met gedachten aan zelfdoding. De meeste lhbt-personen met gedachten aan zelfdoding geven aan dat deze samenhangen met hun geaardheid of genderidentiteit5 .

lhbt-personen doen vaker een suïcidepoging

Daarbij heeft een aanzienlijk deel van de Nederlandse lhb-volwassenen (8% waaronder 6% van de homo- en biseksuele mannen en 10% van de vrouwen) ooit een suïcidepoging ondernomen. Lhb jongeren en volwassenen hebben vier keer vaker een suïcidepoging gedaan dan Nederlanders in de algemene (jeugd)bevolking.

meijt. lanceert pride campagne gericht op suïcidepreventie

Ter gelegenheid van Pride-maand lanceert MEIJT. in samenwerking met Kadeem van de Pol een spraakmakende campagne gericht op suïcidepreventie: Tell Me About It. Deze campagne, die loopt tot en met 25 augustus 2024, heeft als doel het doorbreken van het taboe rondom praten over zelfdoding onder (jong)volwassenen binnen de regenbooggemeenschap.

Tell me about it

praten helpt: een boodschap van hoop en steun

De kern van de campagne is de verspreiding van kleurrijke pins in de vorm van tekstballonnen, beschikbaar in Pride-kleuren, trans vlag kleuren, non-binary vlag kleuren en neutrale kleuren. Deze pins zijn niet alleen een symbool van solidariteit, maar ook een uitnodiging om open gesprekken over zelfdoding te voeren. Met de boodschap ‘Praten Helpt’ wil MEIJT. benadrukken dat open dialoog een cruciale rol speelt in suïcidepreventie.

schokkende statistieken en de noodzaak voor actie

Recente studies tonen aan dat zelfmoordgedachten en -pogingen significant hoger zijn onder leden van de lhbt-gemeenschap in vergelijking met de algemene bevolking, zoals je aan het begin van dit artikel hebt gelezen. Deze campagne is een directe reactie op deze verontrustende cijfers en streeft ernaar een ondersteunend netwerk te creëren waarin individuen zich veilig en begrepen voelen om over hun worstelingen te praten.

een uitgebreide campagne

De campagne omvat diverse activiteiten, waaronder de verspreiding van informatieve flyers, het plaatsen van inspirerende content op sociale media, en het organiseren van evenementen op iconische locaties in Nederlandse steden zoals Utrecht, Rotterdam, Nijmegen, Tilburg en Amsterdam.

Tell me about it

doe mee

MEIJT. nodigt iedereen uit om deel te nemen aan deze belangrijke campagne. Door een pin te dragen, toon je jouw bereidheid om te praten over zelfdoding en steun je de strijd tegen het stigma dat hier vaak nog omheen hangt. Pins kun je aanvragen via tellmeaboutit.meijt.nl. Meer informatie over de campagne en hoe je kunt helpen vind je ook op deze website.

Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl.

Powered by Labrador CMS