FKA Twigs

Nieuwe muziek: FKA Twigs’ dansers gaan uit de kleren en The xx is voor even terug bij elkaar

Leestijd: 3 min

FKA Twigs maakt experimentele dance die aan kunst grenst. Ook in haar video’s zoekt zij de grenzen op. De video voor haar nieuwe single ‘Eusexua’ is inderdaad nogal, eh, euseksueel. Verder heeft Jamie xx zijn ex-The xx-leden weer bijeengeroepen voor een reüniehit. Ook is er nieuwe muziek van Tears for Fears, Katy Perry, Father John Misty en meer.

fka twigs – ‘eusexua’

De Britse artiest FKA TWigs maakt al jaren muziek die eerder kunst is dan hitparadepop. ‘Eusexua’ is wederom een hoogstandje, met een video waarin de zangeres ergens aan het werk is in een nondescripte kantooromgeving. Maar dan vallen al haar collega’s stil, om dansend weer wakker te worden. De muziek doet denken aan Aphex Twins ‘Window Licker’ en als in FKA’s video de kleren eenmaal uitgaan, de video ook een beetje. Totale weirdness, maar toch ook heel sexy. Halverwege de video, die bijna acht minuten duurt, verandert het beeld in een bizarre, duistere wereld met FKA Twigs als middelpunt in een kluwen mensen.

tears for fears – ‘the girl that i call home’

Songs for a Nervous Planet heet het nieuwe album van Tears for Fears, het duo dat in de jaren tachtig hits scoorde met ‘Shout’ en ‘Everybody Wants to Rule the World’. Die titel klinkt vrij dystopisch, maar ‘The Girl I Call Home’ is hoopgevend, ontroerend zelfs.

kristóf hajós – ‘lazy heart’

De Nederlands/Hongaarse queer crooner Kristóf Hajós komt uit Amsterdam en is inmiddels toe aan zijn derde soloalbum. Daarop staat de single ‘Lazy Heart’. Het is een energieke, frisse indie-synthpopsong met jazzy harmonieën geworden. Welcome tot he Heartbreak Club!

chrissy costanza – ‘i tried to act your age’

Deze Amerikaanse zangeres speelt in de rockband Against the Current, maar solo maakt ze nu een meeslepende ballad. De 29-jarige Chrissy Costanza probeert zich te gedragen naar iemand anders’ leeftijd, zoals ze zingt. In de video ziet ze er engelachtig uit. Letterlijk.

teddy swims – ‘bad dreams’

Zanger Teddy Swims is typisch zo’n artiest die je geweldig vindt of helemaal niet, net als Ed Sheeran en Benson Boone of andere zangers die ongeveer zo klinken. ‘Bad Dreams is een lekker voortkabbelend liedje. Op zaterdag 22 februari 2025 staat hij voor het eerst in de Ziggo Dome in Amsterdam.

shawn mendes – ‘nobody knows’

Zanger Shawn Mendes gooit z’n lichaam maar weer eens in de strijd en wat zien we nu: heeft hij nu óók al een full body tattoo? Nou ja, moet hij weten natuurlijk. O wacht, een kleine minuut verder is het gewoon borsthaar. Dan het lied: ‘Nobody Knows’ is bijna blues te noemen.

katy perry – ‘i’m his, he’s mine’

Je moet het haar nageven: ondanks het feit dat iedereen roept dat Katy Perry op alle mogelijke manieren flopt, blijft ze het proberen. Op haar nieuwe single doet Doechii mee, een vrouweljike rapper. Het lied bevat een vertraagde sample van Crystal Waters’ grootste hit, ‘Gypsy Woman’.

grace vanderwaal – ‘what’s left of me’

Toen de Amerikaanse zangeres Grace VanderWaal twaalf was, won ze America’s Got Talent. Inmiddels heeft ze haar ukelele aan de wilgen gehangen en maakte ze deze ballad die onder je huid kruipt.

jamie xx – ‘waited all night’

Met Romy en Oliver Sim vormde Jamie xx ooit het trio The xx. Nu doen Romy en Olly weer mee op ‘Waited All Night’, de nieuwe single van Jamie. Van de video krijg je minstens een migraine-aanval, maar dat zal wel de bedoeling zijn. Van zijn nieuwe album In Waves.

father john misty – ‘screamland’

Mahāśmaśāna (महामशान) is een woord in het Sanskriet dat ‘grond die geschikt is voor crematies’ betekent. Het is tevens de titel van het zesde album van Josh Tillman, oftewel Father John Misty. Die dat soort grond op zijn nieuwe single ook wel ‘Screamland’ noemt. Of zou hij er toch iets anders mee bedoelen? Sommige dingen moet je niet kapot willen checken.

bon iver – ‘speyside’

Voor het eerst sinds 2019 brengt Bon Iver weer iets substantieels uit. Het is de EP Sable, met daarop de nieuwe single ‘Speyside’ staat. Het is een gitaarballad met een sobere video in zwart/wit, die perfect aansluit bij de muziek.

shenseea – ‘dating szn’

Hé, is dat TLC’s ‘No Scrubs’? Jazeker, Shenseea samplet het in haar nieuwe single ‘Dating Szn’. Wat dan weer staat voor ‘Dating Season’. Met een s, in derdaad. Sommige dingen moet je gewoon niet willen begrijpen.

 

Powered by Labrador CMS